Heidi Viljamaa har köpt stevia på ekobutiken Ruohonjuuri och är positiv till sötningsmedlet. Foto: Cata Portin

Nytt dundersocker gör entré

Sötningsmedlet stevia får användas i läskedrycker och godis från och med december. Många affärer har redan tjuvstartat, bland annat ekobutiken Ruohonjuuri där dundersockret går åt som smör.

Mirakelmedlet steviolglykosider, som är mellan 300 och 400 gånger sötare än socker och helt kalorifritt, utvinns ur den latinamerikanska plantan stevia, som i hundratals år använts som sötningsmedel av latinamerikanska indianer. I till exempel Japan har stevia använts som sötningsmedel i livsmedel och drycker sedan 70-talet.

Dundersockret har hittills varit förbjudet hos oss, men nu har EU gett grönt ljus för steviolglykosider att användas som sötningsmedel i livsmedel från och med den 2 december.

Heidi Viljamaa har köpt stevia på ekobutiken Ruohonjuuri och är positiv till sötningsmedlet.

– Det är naturenligt och drygt. Men det smakar lite beskt och äckelsött.

Enligt marknadsföringschefen Johanna Koskinen går stevia åt som smör.

– Vi hinner inte ens få in så mycket från importören att det skulle motsvara efterfrågan. Våra kunder är väldigt hälsomedvetna och väljer stevia hellre än vitt socker, säger Koskinen.

Ruohonjuuri har tjuvstartat med försäljningen och marknadsför sin stevia som ansiktsmask för att kringgå förbudet som ännu gäller.

Själva bladen från växten, det naturliga sättet att nyttja växtens sötma, är det fortsättningsvis förbjudet att sälja som livsmedel.

– Det är bra att komma ihåg att även om steviolglykosider från och med december får användas som sötningsmedel, kommer växten stevias status inte att ändras. Den hör till de nya livsmedel som är förbjudna. Det finns inte tillräcklig och långvarig forskning om hur säkert det är att använda stevia i större mängder, säger överinspektör Kirsi-Helena Kanninen på Livsmedelsverket Evira.

Kanninen är medveten om att stevia säljs i naturaffärer och på nätet men här är aktörerna på marknaden ansvariga för de produkter de säljer och borde informera kunden om att stevia inte får användas som livsmedel.

Anna Lemström, överinspektör för livsmedel vid Jord- och skogsbruksministeriet påpekar att användningen av steviolglykosider inte är helt ofarlig.

– Det har ett mindre toxikologiskt värde än till exempel sötningsmedlet aspartam. Den dagliga dosen överskrids snabbare ju lägre det toxikologiska värdet är. Därför tillåts det i mindre mängder i livsmedel än andra sötningsmedel.

På Hartwall jublar man trots allt över EU:s beslut och menar att stevia (som sötningsmedlet kallas i folkmun) kommer att vara omvälvande för läskedrycksmarknaden.

– Stevia är en väldigt intressant råvara som jag själv har arbetat med nu i fem år. Stevia är det första kalorifria, naturenliga sötningsmedlet i Europa. Hartwall kommer att lansera nya drycker som innehåller stevia genast i början av december. Vi är mycket ivriga eftersom konsumenterna redan en längre tid efterlyst naturenliga alternativ. De drycker vi nu lanserar motsvarar önskemålet om lättare och hälsosammare produkter, säger produktutvecklingschef Hannele Alakarhu.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har fastställt ADI (acceptabelt dagligt intag) för steviolglykosider till fyra milligram per kilo kroppsvikt och dag.

– En person av medelvikt får hälla i sig mer än 10 liter av våra drycker om dagen för att rekommendationen ska överskridas. Det är fysiskt omöjligt, säger Alakarhu.

På Fazer är man ännu förtegen om planer på att utveckla nya sötsaker som innehåller stevia.

– Vi undersöker nya möjligheter men vi är ännu inte i det skedet att vi offentliggör något, säger produktutvecklingschef Heli Kylliäinen.

 

400 gånger sötare än socker

• Stevia eller sötflockel är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Sydamerika.

• Steviolglukosider, sötande ämnen som utvinns ur växten stevias blad, godkändes 11.11.2011 som sötningsmedel i EU. Från och med 2.12 får företag börja använda det som sötningsmedel i livsmedel.

• Sötningsmedlet är kalorifritt och mellan 300 och 400 gånger sötare än vanligt socker.