En tillfällig restaurang dök upp bland annat på Berggatan i Helsingfors. Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

300 restauranger öppnade för en dag på olika håll i landet

Närmare 300 tillfälliga krögare öppnade dörrarna på olika håll i Finland under evenemanget restaurangdagen på lördagen.

Folk grundade egna restauranger för en dag, med menyer som innehöll allt från våfflor till större helheter med flera maträtter.

Restaurangdagens popularitet har vuxit explosionsartat. När jippot ordnades för första gången i maj deltog ett 40-tal popup-restauranger. I augusti hade antalet redan vuxit till 180. På lördagen ordnades evenemanget för tredje gången i Finland.

Tanken är att vem som helst ska kunna öppna en restaurang var som helst, till exempel hemma, under en dag. En tredjedel av restaurangerna fanns den här gången utanför Helsingfors. Deltagarna var utspridda på mer än 40 orter.

– Vi är nöjda att evenemanget har spridit sig så pass bra runt om i Finland. De som deltog utanför Helsingfors fanns i mellanstora städer, men också på mindre orter så som Hirvensalmi och Uurainen, säger Kirsti Tuominen, informatör för restaurangdagen.