Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Väyrynen: Presidenten kunde vakta grundlagen

Presidenten skulle kunna vara den som säkrar att grundlagen efterföljs, säger Centerns presidentkandidat Paavo Väyrynen.

I vissa exceptionella fall och av mycket vägande skäl skulle presidenten kunna låta bli att stadfästa en lag, eftersom en sådan maktbefogenhet lämnats kvar i grundlagen, säger han.

Detta skulle kunna ersätta den grundlagsdomstol Finland inte har. Väyrynen tycker inte att en grundlagsdomstol riktigt skulle sitta i vårt system.

Riksdagens grundlagsutskott, som ska se till att lagarna är grundlagsenliga, har i vissa fall gjort väldigt politiska tolkningar, säger Väyrynen i en intervju till FNB.

– Det bästa exemplet är när Finland gick med i euroområdet. Det blev ingen folkomröstning, och det fanns inte ens något lagförslag som riksdagen skulle ha behandlat utan enbart regeringens meddelande.

Väyrynens yttranden om att presidenten kan låta bli att stadfästa lagar har lett till kritik från grundlagsexperter, men Väyrynen avvisar kritiken.

– Jag lät två experter i författningsrätt läsa mitt tal till partikongressen.

Presidenten behöver inte ha den här maktbefogenheten för att stoppa tekniska fel i lagar. Regeringen kan ge riksdagen ett nytt lagförslag om någon lag blir en torso, säger Väyrynen.