Aung San Suu Kyi talar på ett partimöte. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/National League for Democracy.

Nytt hopp om demokratisk öppning i Burma

Fredspristagaren Aung San Suu Kyis parti ska kandidera i val igen och USA skickar sin utrikesminister till Burma för första gången på 50 år. Starka skäl till optimism, kan man tro, men en luttrad kännare ser mest "fagert tal".

USA:s president Barack Obama sade på i dag att han ser hoppfulla tecken på framsteg i den ökända diktaturen Burma. Utrikesminister Hillary Clinton ska dit den 1–2 december och träffa demokratiledaren Aung San Suu Kyi och regimföreträdare.

Obama talade vid ett toppmöte i Indonesien för länder kring Stilla havet. På planet dit talade han för första gången med Suu Kyi per telefon och ville nu ta fasta på hennes önskan om ett större engagemang från USA för Burmas utveckling.

Obama sade att bland annat släppta politiska fångar och minskad mediecensur på sistone var "de viktigaste stegen mot reformer i Burma på flera år".

Suu Kyi kandiderar?

Samma dag beslutade den styrande kommittén för Suu Kyis Nationella demokratiförbundet, NLD, att ställa upp i kommande fyllnadsval till parlamentet. Nobelpristagaren antydde att hon skulle kandidera själv.

– Om jag tycker att jag ska ställa upp i valet så gör jag det. En del människor är oroliga för att det skulle skada min värdighet. Men ärligt talat, om man sysslar med politik kan man inte tänka på sin värdighet, sade hon till nyhetsbyrån AFP.

NLD bojkottade fjolårets parlamentsval då militärjuntan åtminstone på ytan överlämnade styret av landet till en civil förvaltning. Bara en fasad, menar kritikerna, men uppenbart vill regeringen åtminstone framstå som reformsinnad.

"Stor nypa salt"

Förhoppningar om en demokratisk utveckling i den brutala diktaturen har grusats många gånger förr. Den svenska Burmakännaren Martin Gemzell anser att man i dag bara är "tillbaka på ruta ett", där man var före fjolårets val. Att NLD kanske kan vinna några dussin platser i nationella och regionala parlament ger han inte mycket för.

– Det är inget som kommer att förändra någonting.

Militären kontrollerar ända parlamentet och allt som sägs i det måste godkännas först av talmannen, påpekar han.

– Juntan är expert på att ge sig in i fagert tal men ofta slutar det med magplask. Går vi tillbaka de senaste 20 åren kan vi se att liknande processer har satts igång förr men aldrig lett till något, säger Gemzell.

– Jag skulle ta det här med en mycket stor nypa salt.