Kommunminister Henna Virkkunen. Foto: Lehtikuva/Mikko Stig.

Virkkunen: Slut på morötter för kommunfusioner

Efter nästa år blir det inga morötter i form av extra statliga bidrag till kommuner som väljer att gå ihop, säger förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml).

De kommuner som vill ha fusionsbidrag bör ansöka om fusion före maj. Fusionen sker då i början av 2013.

Staten har under de senaste åren stött kommunfusioner med 450 miljoner euro om året i form av samgångsbidrag och oförändrade statsandelar.

– Jag tror inte att vi har möjlighet att betala sådana stöd i fortsättningen, sade Virkkunen på en lunch med föreningen Politiska journalisterna.

Arbetsgruppen som förbereder den nya kommunstrukturlagen kommer under de närmaste veckorna att forma sin uppfattning om hurdan kommunreformen blir i olika delar av landet och ska därefter fundera på hur kommunerna ska styras in i reformen.

Virkkunen säger att reformen av statsandelarna som bereds genast efter kommunstrukturen inte direkt kommer att användas som en käpp i reformen. Statsandelsreformen ska i första hand förenkla det komplexa systemet – det finns 50 kriterier som påverkar kommunernas statsandelar.

Det är också meningen att avskaffa hinder för fusioner för många kommuner befarar att de förlorar statsandelar om de fusioneras.

Men en utgångspunkt för kommunreformen är att kommunerna ska kunna finansiera sin service till en allt större del med sina skatteintäkter.

Hur kommer regeringen då att styra kommunerna om de fortfarande vägrar?

 – Vi går igenom olika alternativ. Det blir säkert frågan om åtgärder som har att göra med lagstiftning och finansiering, säger Virkkunen.


Sjundeå och metropolområdet

Kommunreformen kommer att gälla alla kommuner, också de som redan genomgått fusioner, säger Virkkunen. Men de tidigare fusionerna kommer att beaktas, tillägger hon. Landskapsgränserna ska inte utgöra hinder för fusioner.

Om läget i Sjundeå, där fullmäktige med rösterna 14–13 sade ja till fusion med Lojo, säger hon så här:

– Visst är läget svårt i Sjundeå. De tycks inte nå någon enighet. Redan för fyra år sedan kartlade de invånarnas åsikter. En tredjedel ville till Kyrkslätt, en tredjedel till Lojo och en tredjedel vill bevara självständigheten.

Under hösten har man i debatten hängt upp sig på pendlingsområdena eftersom kriterierna för en livskraftig kommun inte funnits. Det är dem arbetsgruppen nu utarbetar. När det gäller Sjundeå talar pendlingsområdet för Kyrkslätt, medan området för uträttande av ärenden och ordnandet av service talar för Lojo, säger Virkkunen.

Någon enighet går inte heller att skönja i huvudstadsregionen. Om Esbo, Vanda och Grankulla ska fortsätta som självständiga städer måste metropolförvaltningen få mycket stora befogenheter, säger ministern.

– Är kommunerna beredda att gå med på det?

Någon folkvald metropolförvaltning blir det inte frågan om. Ju större ändringar det blir i kommunstrukturen desto lättare kan metropolförvaltningen vara.

Arbetsgruppen ska ge sitt förslag senast på nyårsafton. Virkkunen tror inte förslaget är klart före jul.

Så bereds kommunreformen

  • Arbetsgruppens förslag till ny kommunstruktur offentliggörs före årsskiftet.
  • Alternativen presenteras för kommunerna i början av året.
  • Målet är att strukturlagen träder i kraft i början av 2013.
  • Nästa år inleds beredningen av statsandelsreformen, alltså grunderna för hur staten finansierar kommunerna.
  • Den tredje reformen gäller kommunallagen. Arbetet inleds i vinter. Bland annat undersöks möjligheten att införa stadsdelsfullmäktige som skulle kunna få en budget och beslutanderätt.
  • Hela kommunpaketet ska vara färdigt 2015.