Foto: EPA/Henrik Montgomery

Nordeas vd kom med halvsanning – hade inget eget hem i Danmark

Nordeas vd Christian Clausen har målat upp bilden av att han under alla år som vd haft ett hem i Köpenhamn som han själv betalar för.

Det kunde motivera beslutet om Clausens bostadsförmån: att Nordea köpte en lyxlägenhet åt Clausen på Narvavägen i Stockholm för ett miljonbelopp. I den får Clausen och hans familj bo. Men det stämmer inte att han betalade själv för boendet i Danmark, skriver SvD.

SvD Näringsliv avslöjar i dag att Clausen sålde sitt hem i Danmark 2007. Sedan dess har han disponerat över en lägenhet som Nordea hyrt. Den 160 kvadratmeter stora lägenheten finns i den exklusiva förorten Hellerup. Det är för det här boendet - inte det i Stockholm - som Clausen fått en boendeförmån för.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos retade upp svenskarna i början av månaden med sina uttalanden om Clausens lyxlägenhet i Stockholm.

– Det kan vara svårt för er svenskar att minnas att Christian faktiskt inte är svensk utan har ett hem i Köpenhamn. Människor behöver faktiskt bo. 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, men Christian leder faktiskt Europas femte största bank, sade Wahlroos i en intervju för Sveriges television.

Wahlroos tyckte inte att Clausen ska behöva använda sin redan höga inkomst till att betala sin bostad.

– Jag skulle gärna höja hans lön så att han kan köpa fler lägenheter i Stockholm om han så vill, säger Wahlroos.

Enligt SvD:s uppgifter köpte Clausen sin danska hyreslägenhet i april i år. Köpet kom inte långt efter att bankens styrelse meddelade att de köper en dyr lägenhet åt honom i Stockholm.

Clausen förnekar att de två investeringarna hänger ihop.

Nordea har tidigare meddelat att de tänker göra sig av med 2 000 anställda.