Foto: Lehtikuva/Kalle Parkkinen. Den misstänkta bluffläkaren har jobbat vid universitetssjukhuset i Tammerfors.

Misstänkt bluffläkare medgav köpt examen

Mannen som misstänks vara en bluffläkare i Tammerfors har enligt polisen medgett att han köpt sin läkarexamen i Ryssland.

– Han har berättat för oss att han alltid velat vara läkare, sade utredningsledare Hannu Männikkö vid Helsingforspolisen till FNB.

MTV3 rapporterade först om att mannen erkänt på sin sajt.

Mannen anmälde sig själv till polisen på onsdagen. Han är misstänkt för grovt bedrägeri, grov förfalskning och olovlig utövning av sjukvårdsyrke.

Birkalands sjukvårdsdistrikt har fått bekräftelse av Tillstånds- och tillsynsverket Valvira att mannen inte avlagt någon läkarexamen i S:t Petersburg. Han arbetade som hyrläkare vid Tammerfors universitetssjukhus vårdenhet för personer med utvecklingsstörning från början av oktober till den nionde november.

Dessutom har han enligt Aamulehti jobbat för Tammerfors stad vid Hatanpää sjukhus i september.

– Han jobbade med begränsade läkarrättigheter under en annan läkares översyn, sade tf chefsläkaren Arto Ranta vid Hatanpää sjukhus till tidningen.

Inga felbehandlingar

Mannen har också haft flera andra korta jobb och har dessutom jobbat som sjukskötare på Tammerfors universitetssjukhus. Valvira har fått en begäran om att utreda om hans sjukskötarexamen äkta.

– Jag har inte sett diplomet men så vitt jag förstått rätt har han en sjukskötarexamen från 2003, sade ledande överläkare Kari-Matti Hiltunen vid Birkalands sjukvårdsdistrikt.

Enligt Hiltunen har man hittills inte hittat felbehandlingar som mannen skulle ha gjort sig skyldig till. Arbetet med att granska hans patienter, ett tiotal, tar ett par veckor.

Valvira ansåg inte på onsdagen att det fanns skäl att offentliggöra mannens namn.

–I fallet med (Esa) Laiho uppfylldes de särskilda motiveringarna klart: verksamhet en lång tid, många patienter och verksamhet på flera platser i Finland, sade tillståndsenhetens chef Jussi Holmalahti.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) tillsatte på onsdagen en arbetsgrupp som ska utreda bland annat Valviras agerande i fråga om oklarheterna kring läkarnas examina.

Medicinare hade studerat för lite

Iltalehti skrev på onsdagen om en misstänkt bluffläkare som jobbat i tio år för Helsingfors stad.

Enligt Valvira var läkarstudenten underställd och övervakad av en annan läkare då han jobbade för Helsingfors stad 1999–2007.

Mannens studieprestationer räckte inte till för läkarjobb. Valvira meddelade detta till hans arbetsgivare, varefter han flyttades över till en praktikantplats i maj 2007.

Det här fallet avviker från de andra bluffläkarmisstankarna eftersom de andra inte ens studerat medicin.