LEHTIKUVA/Jussi Helttunen. Studerandena famförallt vid Konstindustriella högskolan är missnöjda med den nya konstutbildningens namn.

Aalto-universitet lovar tänka om "luddigt" namn

Dekanus för det nya konstuniversitetet Helena Hyvönen meddelade i dag i ett blogginlägg att namnjuryn samlas en gång till. Orsaken är protesterna mot utbildningens engelska och svenska namn.

Det är särskilt engelskspråkiga "The Aalto University School of Arts And Creativity" och det svenska "Högskolan för konst och kreativitet vid Aalto-universitetet" som irriterat både studerande och personal. En adresslista hade snabbt närmare tusen namn och debatten har också gått het på Facebook och i många bloggar, bland annat på högskolans egen webbplats. Kritiken har riktats särskilt mot ordet kreativitet som många anser är alltför alltomfattande. Det har också påpekats att ingen annan högskola i hela världen "har ett så luddigt namn".

Ledningen för Aalto-universitetet har motiverat namnet med att det varit en öppen process där alla fått delta och att namnet står för en helt ny och unik utbildning. Att räkna upp några av den skolans verksamhetsområden – till exempel arkitektur och design – i namnet skulle, enligt juryn och dekan Helena Hyvönen, ge bilden av en statisk utbildning när man i stället vill betona det nya.

Enligt Helena Hyvönen samlas namnrådet nu en gång till och "meddelar om beslut så fort som möjligt".

 

Bakgrund
Grundades
år 2010
  • Aalto-universitetet utgörs av några framstående högskolor i Finland – Tekniska högskolan, Handelshögskolan i Helsingfors och Konstindustriella högskolan. 
  • Det nya universitetet grundades 2010.