Åklagaren kräver minst två års fängelse för Ilkka Kanerva för grovt tagande av muta. Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson.

Ilkka Kanerva i muträttegång i dag

Muträttegången mot riksdagsledamoten Ilkka Kanerva (Saml) inleds i Helsingfors tingsrätt i dag.

Kanerva står åtalad för grovt tagande av muta under sin tid som styrelseordförande för Egentliga Finlands förbund. Han riskerar minst ett tvåårigt fängelsestraff för grovt tagande av muta.

Kanerva misstänks ha fått gåvor för cirka 50 000 euro av tidigare Nova-direktörerna Arto Merisalo och Tapani Yli-Saunamäki och affärsmännen Toivo Sukari och Kyösti Kakkonen. Dessa riskerar i rättegången villkorliga straff för grovt givande av muta.

Det handlar dels om valbidrag och dels om sponsringen av festligheterna på Kanervas 60-årsdag år 2008. Åklagarna misstänker att penninggåvornas syfte var att påverka planerna för nya köpcentra som skulle byggas i landskapet.

I egenskap av styrelseordförande hade Kanerva möjlighet att påverka landskapsplanen och därmed även var köpcentren ska byggas.

Samtliga åtalade bestrider åtalen. De anser att det handlar om helt lagligt stöd för politisk verksamhet.

Affärsmännen har till och med förnekat att de över huvud taget kände till Ilkka Kanervas position inom Egentliga Finlands förbund.

Rättegången i ingår i den mycket omfattande valbidragshärvan där de tidigare Nova-direktörerna Merisalo och Yli-Saunamäki är de huvudåtalade. Samma personer kommer dessutom nästa år att åtalas för givande av muta i ett mål kring en snöskoterfabrik i Rovaniemi.

Ilkka Kanerva själv förhåller sig allvarligt till muträttegången. När han anlände till Helsingfors tingsrätt sade han till journalisterna att det inte är läge att analysera känslor.

Kanerva frågades också hur han förhåller sig till åtalen om grovt tagande av muta och åklagarens krav på två års fängelse. Han sade att han inte ville göra rätt för sig via medierna.