Foto: Hbl-arkiv

Wahlroos köpte lägenhet i närheten av vd:ns

Björn Wahlroos har varit i blåsväder i Sverige efter uttalanden om den lyxlägenhet som inhandlades åt Nordeas danska vd Christian Clausen. Nu har han köpt en egen stor lägenhet i närheten, skriver Aftonbladet.

Enligt tidningens uppgifter är lägenheten 334 kvadratmeter stor och kostade 36 miljoner kronor, det vill säga nästan 4 miljoner euro.

Förra veckan retade Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos upp svenskarna med att säga att han gärna höjer vd:n Christian Clausens lön så att denne kan köpa fler lägenheter.

Banken betalade cirka 2,5 miljoner euro för vd:ns 250 kvadratmeter stora lägenhet på Narvavägen. Samtidigt genomför banken ett sparprogram som ska minska antalet anställda med cirka 2 000 i fyra länder. Clausens pensionsavtal på omkring 11 miljoner euro har också väckt bestörtning.

– Det kan vara svårt för er svenskar att minnas att Christian faktiskt inte är svensk utan har ett hem i Köpenhamn. Människor behöver faktiskt bo. 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, men Christian leder faktiskt Europas femte största bank, sade Wahlroos i en intervju för Sveriges television.

E24 skriver också att Nordeas tidigare vd och styrelseordförande, Hans Dalborg, gjort miljonklipp på en bostad som ligger ett stenkast från fastigheten på Narvavägen. Bostaden, som finns i det Bülowska huset, fick han som tjänstebostad av banken. Enligt ett avtal kunde Dalborg ta över den privat när han slutade på Nordea.

Bostaden var ursprungligen en hyresrätt, men omvandlades senare till bostadsrätt.