Foto: Benjamin Suomela.

En lugn Esa Laiho mötte pressen

Under dagens häktningsförhandlingar var det första gången som pressen fick möta den misstänkta bluffläkaren. Så här gick det till.

Klockan är snart 9.30. I polishusets aula i Böle har ett stort pressuppbåd samlats. Ingen vet riktigt hur Esa Laiho ska se ut. En bild som publicerats i tidningar för någon dag sedan är över 10 år gammal.

Några män går in i salen där häktningsförhandlingarna ska hållas och fotokamerorna börjar smattra. Nej, det var inte han.

Vid alla större enheter där Esa Laiho har jobbat som läkare pågår det samtidigt undersökningar för att se om någon av hans tidigare patienter har fått en felaktig behandling. Han har arbetat i Helsingfors, Lahtis, Kouvola och Vichtis.

Tills vidare har inga fel uppdagats och inom alla de här organisationerna har misstankarna väckt förvåning.

9. 33 kommer Esa Laiho gående genom korridoren. Han rör sig lugnt och myndigt. Att han har arbetat som läkare är lätt att föreställa sig.

Efter honom väller journalisterna in i salen. Fotografering tillåts i endast en minut. Fotoblixtarna skapar för en stund en discokänsla i det annars kala utrymmet.

– Kom inte över på den här sidan, ryter domaren till då en journalist som försöker få en bättre bild av Esa Laiho, går för långt in i salen.

Medan journalisterna blir utfösta ur rättssalen tar Laiho av sig fleecetröjan och visar en färggrann rutig skjorta. Han är egentligen ganska snyggt klädd. Blicken bakom glasögonen är stadig.

Polisen grep Laiho i onsdags och yrkar nu på att han ska hållas häktad fram till rättegången för att inte skapa oreda i undersökningen.

Klockan 10.15 kommer Esa Laiho och hans advokat Tiina Hämäläinen ut från salen. En glasvägg skiljer pressen åt. Då han går förbi den samlade presskåren höjer han handen till en lugn hälsning. Han och advokten eskorteras in i ett närliggande i rum i väntan på domarens avgörande.

Femton minuter senare kallas de in igen för att höra domarens beslut.

Esa Laiho är häktad för att på sannolika skäl ha gjort sig skyldig till grov förfalskning och grovt bedrägeri och för att olovligt ha arbetat som läkare inom vården.