Recension: Nya Iphonen både behagar och irriterar

Hbl:s webb inleder en testrunda av de mest avancerade och nyaste smarttelefonerna på marknaden just nu. Först ut i tur är Iphone 4S. Håll utkik efter fler recensioner snart. I papperstidningen kan du läsa en stor jämförelse den 3 december.

Att hålla i den första Iphonen som någonsin kom ut på marknaden är nostalgiskt. Inte minst designen har förändrats fram till dags dato: Iphone 4S ser helt enkelt mycket modernare ut. Men på en punkt skiljer sig inte retrotelefonen från sitt yngre syskon från 2007: batteritiden är lika hopplöst kort.

Det finns tre nämnvärda nyheter i Iphone 4S, som nyligen kom till försäljning i Finland: Foto, Video och Siri. Jag jämför en bild tagen i dåligt ljus med Iphone 4 och Iphone 4S – skillnaden är väsentlig då det kommer till hur kraftig blixten är. Detaljerna är också mindre suddiga på den nya Iphonen, som har en bildkvalité på 8 megapixel. Men det som gör Iphone 4S värd att hetsa upp sig över är möjligheten till att utan större insats filma snygga videoklipp i HD. Kvalitén är löjligt god för en smarttelefon, och jag har sett många kortfilmer på videosajten Vimeo som lika gärna kunde vara filmade med en systemkamera. Det går att komma riktigt nära objektet för på upp till fem centimeters avstånd fungerar skärpan fortfarande.

Det mest underhållande tillskottet i telefonen är ändå hjälpredan Siri som läser av din röst. Du kan be henne utföra lätta kommandon – som att ringa och sms:a kontakter, söka på nätet, boka möten, ta anteckningar och ställa in din väckarklocka. Det gör hon – så länge hon förstår ditt uttal på engelska. Men ibland är det hopplöst. Till exempel när jag frågar henne vem påven är missförstår hon mig. Och när jag ber henne påminna mig om att ringa pappa på fars dag ställer hon in alarmet nästa år – när det är fars dag i den engelskspråkiga världen.

Jag stöter också på problem med Siri när jag vill ringa mina kontakter med svenska och finska namn. Det blir ibland omöjligt att klura ut hur namnen skulle uttalas på engelska. Inte heller klarar Siri av att öppna nedladdade applikationer, eller ens App Store för den delen. Men till Siris försvar kan man säga att hon ger en två underhållande kvällar när jag försöker ta reda på vilka lustiga svar hon kan leverera. Nej, Siri vill inte gifta sig med mig, det ingår inte i hennes licens. När jag säger att jag är trött svarar hon med sin ironiska robot-lika röst: "Jag hoppas att du inte kör."