Nederländsk politiker vill slopa euron

Den kontroversielle nederländske politikern Geert Wilders vill bli av med euron och återinföra gulden. I bakfickan har han hot om folkomröstning.

Geert Wilders, anti-islamsk och EU-kritisk politiker, har anlitat en internationell konsult för att utreda hur Nederländerna skulle klara sig utanför eurozonen. Han anser att regeringen kör med skrämselpropaganda mot folket när den hävdar att allt skulle bli nattsvart om landet lämnade eurosamarbetet.

– Det skulle naturligtvis kosta pengar men jag vill ta reda på om en återgång till gulden skulle ha fördelar på längre sikt, säger Wilders till tidningen De Telegraaf.

Wilders Frihetsparti ingår inte i landets koalitionsregering men har som stödparti till minoritetsregeringen i praktiken stort inflytande i många frågor.

Om utredningen visar att Nederländerna skulle klara sig bättre med gulden än euro tänker Wilders kräva folkomröstning om saken, enligt De Telegraaf. Det är något som regeringen absolut inte önskar sig.

Regeringen har det allt svettigare att få igenom olika räddningsaktioner för krisande euroländer genom parlamentet. Viljan att betala för misskötta euroländer börjar tryta.