Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen. Här är en av adresserna på Drumsö som läkaren verkat.

Bluffläkarens behandlingar undersöks

Den misstänkte bluffläkaren Esa Laiho har sedan år 2004 behandlat cirka 4 000 personer i Lahtis.

Under veckoslutet arbetar ett tiotal av stadens läkare med att gå igenom patientjournalerna för att granska behandlingarna.

– Eftersom han inte har jobbat för oss efter 2009 föreligger ingen risk att någon av Lahtis stads patienter befinner sig i någon direkt livsfara just nu, säger Ismo Rautiainen som är direktör för äldreservicen på Lahtis stad.

Ifall felaktiga behandlingar dyker upp kommer staden att ta kontakt med patienten eller dess anhöriga.

– Tills vidare har några sådana misstankar inte dykt upp. Inga klagomål har heller registrerats under den tid som Laiho har arbetat för Lahtis stad.

Kamerablixtar

Häktningsförhandlingarna inleds klockan 9.30 i tingsrätten i Helsingfors i morgon. Laiho konfronteras nu för första gången med medierna. Rättens ordförande har gått med på att tillåta fotografering i rättssalen innan behandlingen börjar.

Esa Antero Laiho har enligt Valvira inte fått sina läkarrättigheter enbart med hjälp av falska betyg. Han har kunnat uppvisa intyg från fem olika arbetsplatser där chefsläkaren har utvärderat hans färdigheter som läkare.

Laiho har med andra ord åtminstone i det praktiska jobbet övertygat sina kolleger och chefer om att han behärskar yrket.

Valvira medger att man enligt föreskrifterna måste utsätta läkare som avlagt sina examina utanför EU för ett tredelat förhör, men att man avstod från praxis i början av årtusendet eftersom ”köerna till tentamenstillfällena blev orimligt långa”.