Leif Jakobsson ny chef för Kulturfonden

Filosofie magister Leif Jakobsson har just nu jobbet som ordförande för Centralkommissionen för konst.

Tidigare tv- och konstdirektören Leif Jakobsson valdes till ny bas för Svenska kulturfonden bland 46 sökande. Han efterträder Berndt Arell som blir chef för nationalmuseet i Stockholm.

Jakobsson anser att Svenskfinland står inför många utmaningar och han tror sig ha den kunskap och den yrkeserfarenhet som krävs för att leda Kulturfonden.
– Vi måste upprätthålla de finlandssvenska strukturerna och stödja de kreativa krafter som finns. Jag vill speciellt understryka utbildningssystemet som är ett livsvillkor.

Styrelseordförande Björn Teir berättar att man främst sökte en direktör med gedigen ledarskapserfarenhet från kunskapsorganisationer.
– Jag tror vi har valt en arbetsmyra som brinner för det han gör.

Leif Jakobsson tillträder formellt den första april. Fram till dess arbetar han parallellt med Berndt Arell som ännu bär ansvaret för nästa års utdelning. Enligt Teir kommer den att hålla samma nivå som i år.
– Vi har 33 miljoner euro till vårt förfogande, med det ska vi betala förvaltning och utdelning.

Både Berndt Arell och Leif Jakobsson är kända vänner av bildkonst. Är det en medveten prioritering?
– Nej, det är en slump. Det finns ingen i Svenskfinland som behärskar alla de områden som Kulturfonden stöder, svarar Björn Teir.

Totalt 46 personer sökte tjänsten. Jakobsson, ursprungligen från Vasa, har tidigare jobbat som direktör både på FST och SVT.

Läs mer i fredagens Hbl.