IEA varnar för ohållbar framtid

Om vi inte vänder kurs i energipolitiken kliver hela världen in i en kolbaserad återvändsgränd. Det är inte miljörörelsens utan Internationella energirådets IEA slutkläm i årsrapporten som släpptes på onsdagen.

Än finns det tid att agera, men möjligheternas fönster håller på att slå igen, förkunnar IEA i samband med publiceringen av den 700-sidiga tegelstenen World Energy Outlook 2011. Den beskriver sannolika scenarier för energiproduktion och koldioxidutsläpp fram till 2035.

– Tillväxt, välfärd och en ökande folkmängd kommer oundvikligen att driva upp energibehovet de närmaste årtiondena. Men vi kan inte fortsätta att förlita oss på  osäker och miljömässigt ohållbar energikonsumtion, säger IEA:s ordförande Maria van der Hoeven.

Enligt van der Hoeven måste världens regeringar ta hårdare tag för att sporra till investeringar i ändamålsenlig och kolsnål teknologi. Det är en hälsning till det förestående klimatmötet i Durban i Sydafrika.

– Katastrofen i Fukushima, arabvåren och den kraftiga ökningen i efterfrågan på energi 2010 som tog koldioxidutsläppen till rekordnivå belyser både brådskan att agera och omfattningen på de åtgärder som behövs, säger van der Hoeven.

IEA förutspår att efterfrågan på primärenergi ökar med en tredjedel från 2010 till 2035, och 90 procent av den tillväxten sker utanför OECD-länderna. Scenariot  bygger på antagandet att världens regeringar vidtar de åtgärder de nyligen lovat.

Enligt World Energy Outlook kommer Kina att befästa sin position som världens största energikonsument med en förbrukning nästan 70 procent större än USA:s år 2035. Även då kommer kineserna att förbruka mindre än hälften så mycket energi per person än amerikanerna.

IEA förutspår vidare att andelen fossila bränslen i primärenergiproduktionen kommer att minska från 81 procent i dag till 75 procent 2035 medan andelen förnybara samtidigt ökar från 13 till 18 procent. Siffrorna ligger hästlängder från de krav klimatforskarna ställer på energisektorn för att klimatförändringen inte ska skena i väg.

Samtidigt beräknar IEA, med vissa reservationer, att de globala stöden till förnybar energi kommer att öka från 64 miljarder dollar 2010 till 250 miljarder 2035. Som jämförelse påpekar IEA att stödet till fossil energiproduktion uppgick till 409 miljarder dollar förra året.

Får man tro IEA kommer oljepriset att förbli högt och nå 120 dollar per fat till 2035. Efterfrågan på olja väntas öka från 87 miljoner fat om dagen 2010 till 99 miljoner fat 2035. Förbrukningen av stenkol förväntas också öka.

Beträffande kärnkraften presenterar IEA två scenarier. I det första kommer kärnkraften att fortsätta växa, tillväxten blir bara aningen mindre än vad man förutspådde före Fukushimakatastrofen i våras. Enligt det andra scenariet halveras  den kärnkraftsbaserade energiproduktionen i världen på 25 år som en följd av Fukushima. Om det går så, säger IEA, blir det både svårare och dyrare att tackla klimatförändringen.

I det scenario som IEA anser vara det mest sannolika kommer de globala koldioxidutsläppen under de närmaste 25 åren att motsvara 75 procent av utsläppen under de 110 senaste åren. Det kommer på sikt att höja den globala medeltemperaturen med 3,5 grader, vilket klimatforskarna anser ligga långt över gränsen för vad som kan betecknas som någorlunds tryggt.

– För vart år som går utan att vi ser tydliga signaler för investeringar i ren energiteknik desto svårare och dyrare blir det att nå kraven för energisäkerhet och  klimatpolitikens mål, säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol.