Bluffläkaren satt i amerikanskt fängelse i flera år

Den bluffläkare som Valvira polisanmält har suttit flera år i fängelse i USA, skriver Iltasanomat. Av patientsäkerhetsskäl beslöt Valvira att publicera namnet på honom.

Esa Antero Laiho misstänks ha jobbat i Finland med ett förfalskat läkarbevis. Enligt kvällstidningen fick mannen i början av 2000-talet en dom i Texas för innehav av formulär för recept och för delaktighet i organiserad brottslighet.

För det första brottet fick mannen ett år och för det andra två år i fängelse. Mannen avtjänade straffet i ett fängelse i staden Houston.

Mannen har uppgett för finska myndigheter att han tagit läkarexamen vid en högskola i S:t Petersburg 1994, men det stämmer inte.

Bluffläkaren ska ha jobbat privat åtminstone på Suomen Geriatriakeskus och Geriatriapalvelu Johannes och sålt sina tjänster till flera städer i Finland.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira utreder som bäst vilka enheter inom social- och hälsovården som har köpt tjänster därifrån.

Valvira ska nästa vecka föreslå för tillståndsnämnden att Esa Antero Laihos läkarrättigheter dras in tillfälligt med tanke på patientsäkerheten.