Utnyttjare söker sig ofta till jobb med barn

Många av dem som dömts för sexuella övergrepp mot barn har sökt sig till jobb där de kommer nära barnen. Polisen ser oroat på utvecklingen och hoppas på att sexbrott ska kunna stoppas i tid.

– Vi har övervägt hur man ska ingripa mot det här. Vi kommer inte på något annat än att den interna sociala kontrollen borde förbättras, men utan att man tittar snett på någon eller går till överdrift, säger kriminalkommissarie Ari Soronen på Centralkriminalpolisen i Uleåborg.

– Då personen inte finns i straffregistret borde man kunna avslöja detta sjukliga drag på något annat sätt, säger han.
Att avslöja sexbrottslingar är inte lätt. Enligt Soronen är de i allmänhet mycket vänliga och kommer bra överens med barn.

Två misstänkta

Centralkriminalpolisen informerade på tisdagen om ett fall där två män misstänks ha utnyttjat minderåriga pojkar. Båda männen jobbade med barn. En av dem var nära en examen för att bli lågstadielärare och den andra jobbade som frivillig stödperson för unga.

Polisen har undersökt ett tiotal fall. De yngsta offren har varit elva år gamla.

Undersökningen gäller åren 2004–2011. Två av fallen har undersökts som grovt utnyttjande av minderåriga. Dessutom har polisen undersökt spridning av barnporr, som även en tredje man misstänks för.

De misstänka är från Kuopio, Uleåborg och Tammerfors. De är 30–40 år gamla. En sitter häktad och de två andra har reseförbud.

– Männen har träffats via fildelningsnätverk på nätet och de har även träffat varandra, säger Soronen.

Den barnporr som spridits på nätet har i huvudsak varit utländsk, men även finska bilder har förekommit. Polisen har hittat tiotusentals foton och videosnuttar hos de misstänkta.

– I en del finns det våld riktat mot barn. Det i mitt tycke råaste är när ett barn i babyåldern också utnyttjas, säger Soronen.

CKP har samarbetat med polisen i Birkaland och Norra Savolax under utredningens gång. Ärendet är på väg till åtalsprövning.