Skeppsklockan från fartyget Sandviken är borta. Foto: Jouni Polkko

Museiverket ber polisen utreda vrakplundringar

Museiverket vill att polisen utreder en serie vrakplundringar som skett under sommaren.

Stölderna upptäcktes av några hobbydykare. Från ångfartyget Sandviken, som vilar i bottensedimentet utanför Kyrkslätt, har skeppsklockan försvunnit. Fartyget sjönk 1876 och är 35 meter långt.

Ett annat fartyg i närheten som utsatts för plundring är det så kallade Järvö-vraket som bland dykare kallas Edmund. Segelfartyget fungerade som handelsfartyg på 1800-talet och har utsatts för vandalism. Akterhytten har plundrats på bland annat flaskor och krukor och block från masten har försvunnit. Även rodret har flyttats.

Utanför Borgå ligger ett 36 meter långt krigsfartyg från 1700-talet med ett 30-tal kanoner på däck. Under sommaren har porslinsföremål och flaskor avlägsnats från skeppet.

Museiverket påminner att fornminneslagen även gäller lämningar under vatten. Rudiment av farledshinder, bryggor och broar är automatiskt skyddade. Vrak är fredade på basis av åldern, då fartyget tros vara äldre än 100 år betraktas det som en fornlämning. Det är tillåtet att dyka ner till vraket men inget för röras eller avlägsnas.