Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

IS: Fuskläkare har lurat myndigheterna

En privatläkare som säljer sina tjänster till flera städer kan ha lurat myndigheterna med ett förfalskat examensbevis, skriver Ilta-Sanomat.

Enligt tidningen hade mannen fått sina läkarrättigheter med papper från en läroinrättning i S:t Petersburg. När Ilta-Sanomat frågar läroinrättningen svarar man att mannen i fråga inte nämns i läroinrättningens register.

Vid tillsynsverket Valvira har man hittills trott att intyget är äkta. Utbildningsstyrelsen har granskat mannens papper på Valviras begäran.

Enligt ett uttalande från Utbildningsstyrelsen ser dokumenten ut att vara i sin ordning, men det är bara läroinrättningen som med säkerhets kan bekräfta om examen är äkta.
Valvira meddelade på tisdagen att man kommer att utreda frågna med universitet i S:t Petersburg. Valvira genomför också en recept-rundfrågning hos apoteken.

Den fuskmisstänkta läkaren var ovillig att prata med Ilta-Sanomat om oklarheterna. Han hänvisar till ett tidigare utpressningsförsök och uppmanar tidningen att kontakta hans advokat "så att saken ordnas upp". Advokaten säger sig inte känna till mannens utbildningsbakgrund.