Bangkok, som byggts ovanpå träskmark, håller enligt experter långsamt på att sjunka. Så här såg det ut på stadens gator i går. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Pornchai Kittiwongsakul.

"Bangkok sjunker under vattnet på 50 år"

Klimatförändringen kan bli ödesdiger för den thailändska huvudstaden.

Thailands huvudstad Bangkok har kämpat mot översvämningar i över en månad, men forskare varnar för att årets rekordvattenmassor endast är försmak på vad som kommer att inträffa i framtiden.

Enligt de dystraste prognoserna kommer staden, som är byggd på ett träsk, så gott som helt att sjunka under vattenytan inom några årtionden.

I dag ligger 12-miljonerstaden kring 30 kilometer från havet. Forskare uppskattar att havsytan kommer att stiga med 19–29 centimeter till 2050 på grund av klimatförändringen.

Floden Chao Phraya och dess bifloder svämmar över nästan varje år, och översvämningarna befaras bli värre varje år.

– Största delen av Bangkok kommer att vara under vatten om 50 år om inget görs för att skydda staden, säger klimatforskaren Anond Snidvongs vid universitetet Chulalongkorn i Bangkok.

Klimatförändringen är inte det enda hotet. Bangkok sjunker hela tiden. Den vanligaste förklaringen är att mångmiljonstadens ofantliga vattenbehov har tömt stora delar av områdets grundvattentillgångar.

Vattenytan stiger och marken sjunker

Som värst–på 1970-talet–sjönk Bangkok med 10 centimeter om året, uppger en undersökning från Världsbanken, Asien utvecklingsbank ADB och Japans biståndsbank. Efter det begränsades bruket av grundvattnet och i dag sjunker staden endast med under en centimeter per år, uppger bankerna.

Anond undertecknar inte bankernas uppskattning helt. Enligt honom sjunker staden med oroväckande 1–3 centimeter årligen.

Alla är däremot eniga om att situationen är svår.

– Det finns ingen återvändo. Staden stiger inte tillbaka till sin gamla nivå, medger ADB:s klimatexpert David McCauley.

Att marken under Bangkok sjunker och havsytan stiger kommer enligt Världsbanken att leda till att översvämningarna år 2050 hotar bli fyrfaldigt värre än i dag.

Ett invecklat system av pumpar och dammar ska skydda staden från översvämningar norrifrån. I höst klarade systemet inte av vattenmassorna och en femtedel av staden är översvämmad.

Staden måste flyttas

Bangkok växer hela tiden och det har lett till att det inte längre finns plats för att tryggt leda vattenmassorna förbi staden och ut i havet, uppger den franska experten Francois Molle.

Han förutspår en dyster framtid för Bangkok: staden kommer att sjunka under vattenytan.

– Det är endast en fråga om när det inträffar.

Myndigheterna borde övervaka markanvändningen noggrannare och flytta bland annat fabrikskomplex bort från översvämningsområdena.

I sista hand borde hela staden flyttas.

– Om folk vill förbli torra 24 timmar i dygnet, 365 dagar om året skulle det säkert vara klokast att bygga en helt ny stad, säger Anond Snidvongs.

Alla förespråkar inte lika radikala lösningar. Men det behövs stora satsningar.

– För att staden ska kunna bli kvar måste den skyddas bättre än i dag, säger Robert Nicholls vid universitetet i Southampton.