Olli Rehn till vänster. AFP / Lehtikuva

Rehn: Situationen i Grekland på väg att klarna

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn säger att det politiska läget håller på att klarna i Grekland. Rehn tror att grekerna snabbt kan få ihop en bred koalitionsregering.

– Grekland har förlorat sin trovärdighet i sina europeiska kompanjoners ögon. Nu är det viktigt att återställa förtroendet och trovärdigheten och det lyckas egentligen bara genom att man bildar en sådan här bred koalitionsregering, sade Rehn till finländska journalister i Bryssel.

Ett klarare politiskt läge är enligt Rehn en förutsättning för att Grekland ska få nästa lånerat och att det stödprogram som toppmötet beslöt om i oktober ska kunna genomföras.

Rehn säger att läget i Italien också är svårt och oroväckande. Han uppmanar premiärminister Silvio Berlusconi regering att målmedvetet fatta beslut som återställer balansen i den offentliga ekonomin och får fart på den ekonomiska tillväxten.

Rehn sade att EU denna vecka skickar en delegation till Rom för att följa med den italienska regeringens åtgärder för att stabilisera ekonomin.