Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

16 000 finländares personuppgifter har läckt ut på nätet

Centralkriminalpolisen (CKP) har inlett en utredning av den uppenbarligen största personuppgiftsläckan genom tiderna i Finland.

Cirka 16 000 finländares personuppgifter hade läckt ut på nätet. Fallet utreds som grovt dataintrång.
 Enligt forskningsdirektör Mikko Hyppönen vid datasäkerhetsföretaget F-Secure är det frågan om den största personuppgiftsläckan i Finland. Det som framgick av uppgifterna var bland annat personsignum, hem- och e-post-adresser samt mobilnummer.

För vissa personer uppgavs också yrket.


Uppgifterna dök upp på ett diskussionsforum tidigt på lördagseftermiddagen och kunde tas bort senare mot kvällen. Det finns ändå en risk för att listan kan ha blivit kopierad. 
Kriminalkommissarie Timo Piiroinen vid CKP uppger att det fortfarande är okänt vem eller vilka som ligger bakom läckan.


– Jag ser det ändå som sannolikt att det har gjorts inom landet, säger Piiroinen.


Gärningsmannen har också använt sig av utländska servrar. CKP har därför varit i kontakt med myndigheterna i två länder.


– Utgångspunkten är att någon har brutit sig in i någon form av informationssystem. Där har gärningsmannen kunnat kopiera registret, till exempel ett kund- eller studentregister, säger Piiroinen.




Skickade själv listan



Motiven till dådet är fortfarande oklara. Enligt Piiroinen handlar det sannolikt ändå inte om ekonomisk nytta.


– Om personen hade velat dra ekonomisk nytta av uppgifterna hade det knappast varit vettigt att publicera dem.
 Utöver personsignum är det frågan om uppgifter som går att använda för att till exempel delta i en tävling eller utlottning.


– Det här är alltså uppgifter som finns i många slags register. Personligen skulle jag inte oroa mig även om mitt namn skulle finnas på listan.


Han varnar ändå för att man ändå ska vara uppmärksam på tecken som tyder på att någon kan ha använt ens personuppgifter.


Polisen kommer inte att kontakta alla som fanns på listan, utan man försöker i stället ta bort alla uppgifter som kan finnas på nätet.


Enligt Hyppönen hade personen som ligger bakom läckan uppenbarligen lagt upp listan på ett diskussionsforum och skickat e-post till Yle, som var först ute med nyheten.