Biaudet ser positivt på tvåspråkiga skolor

Förslaget om tvåspråkiga skolor är positivt och värt att titta närmare på. Det säger minoritetsombudsmannen Eva Biaudet. Hon höll festtalet på Svenska dagens huvudfest i Åbo på söndagseftermiddagen.

Svenska folkpartiets presidentkandidat, minoritetsombudsman Eva Biaudet anser att förslaget om tvåspråkiga skolor är värt att beakta.

–Tvåspråkiga skolor – en positiv tanke och idé som inte får skjutas ner. Förslaget är värt att titta närmare på, men det förutsätter förstås en genomtänkt pedagogik med modell av språkbaden, sade Biaudet i sitt tal på Svenska dagens huvudfest i Åbo på söndagen.


Enligt Biaudet ska de som vill ta del av svenskan och svenskspråkig kultur få göra det oberoende av hemspråk.


–För oss som är tvåspråkiga och lever i ett land med två nationalspråk borde det vara naturligt att bejaka alla metoder och idéer som leder till mångspråkighet.


Biaudet lyfte också upp regeringens arbete med att utveckla en långsiktig strategi under ledning av statsministern.


–Det är värt att komma ihåg att minoriteter inte ensamma kan skapa de villkor som behövs för att deras språk och kulturer ska hållas livskraftiga. Bara då majoriteten upplever mångfalden som berikande och värdefull är den, tillsammans med oss, beredd att satsa på det som behövs.

Svenska Dagen firas den 6 november, på Gustaf II Adolfs dödsdag. Svenska dagen har firats sedan 1908.