Foto: Lehtikuva/AFP

G20 lät EU:s krisbössa eka tom

Omvärlden reagerar med besvikelse efter stormaktsklubben G20:s toppmöte i Cannes.

Frankrike och Tyskland fick inte med sig några konkreta löften om pengar till EU:s krisfond EFSF.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel försökte förgäves ragga pengar till den europeiska krisfonden EFSF.

– Det finns knappt några länder här som säger att de är villiga att stötta EFSF, sade Merkel på en av de många presskonferenserna när mötet avslutats i fredags.

I stället ska stöd kanaliseras via Internationella valutafonden (IMF), som är baserad i USA och där resten av världen har ett mer direkt inflytande. Men flera länder var oväntat negativa även till IMF-pengar.

– Vi ser ingen som helst anledning till att Kanada, eller helt ärligt några andra länder, skulle behöva bidra till en sådan överenskommelse, sade Kanadas premiärminister Stephen Harper.

Måttligt roade

Stämningen sammanfattades av hans australiska kollega Julia Gillard:
– Europa måste själv se om sitt hus.

USA:s president Barack Obama var mildare i sin framtoning, men hänvisade också till EU.
– Vi kommer att vara en stark samarbetspartner till dem, men europeiska ledare förstår att vad som är viktigt i slutändan är en stark signal från Europa om att man står bakom euron.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, tycker att resultatet från G20-mötet var klent.
– Man kom egentligen inga steg framåt vad det gällde eurokrisens lösning inom ramen för G20. Och i övrigt verkar det som att man inte har levererat någonting. Man pratar mycket om samordning av ekonomisk politik och samarbete. Men det är mycket magert resultat, tyvärr.

Litet utrymme

Han menar att många länder har väldigt litet handlingsutrymme. Vid finanskrisen 2008 kunde räntorna sänkas men de är redan nere på nollnivå nu i flera länder. Man kunde också spendera mer pengar över statsbudgeten, men nu är statsskulderna höga och budgetunderskotten stora.

FAKTA
G20-mötet
  • G20 bildades efter Asienkrisen 1999, och har de senaste åren i praktiken ersatt G7/G8 som den globalt främsta diskussionsklubben för stormakters ledare.
  • 
Ordförandeskapet skiftar nu till månadsskiftet från Frankrike till Mexiko, som i juni 2012 håller i nästa toppmöte, i Los Cabos på Baja Californias sydspets.
  • 
Övriga medlemmar, med ordförandeår de närmaste åren inom parentes: Argentina, Australien (2014), Brasilien, EU, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Ryssland (2013), Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet (2015), Tyskland, USA.

När inte ens regeringar är villiga att stötta den senaste krisuppgörelsen vågar privata investerare det verkligen inte, något som Bergqvist själv märkt av i sina kundkontakter.

Han jämför med läget hösten 2008.
– Då förmådde politiker i olika konstellationer att komma samman och fatta ganska kraftfulla beslut. I dag bedömer jag situationen som mer allvarlig och då förvånas jag över det magra resultat som man levererar.

Också Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, poängterar det bristande stöd euroländerna mötte på G20-mötet.
–Det var en stor besvikelse.