Foto: Hbl-arkiv

Papper läggs ner – sista numret i november

Gratistidningen Papper läggs ner. Novembernumret blir sannolikt det sista som kommer ut.

Beskedet om att tidningen Papper läggs ner tog de anställda på sängen i dag på förmiddagen.

– Papper har alltid varit på branten till nedläggning, och nu när fondstödet tar slut och tidningsmomsen kommer visste vi att det skulle bli kärvt. Det känns vemodigt, det betyder ju att min tjänst inte finns kvar i januari, säger Peppe Öhman som varit chefredaktör på tidningen i drygt fyra år.

– Men det här är inget vi diskuterat med ägarna ännu.

Hennes kollega Fredrik Gjerde, chefredaktör på Papper.fi, hoppas att de anställda får mer information om vad nedläggningen innebär inom de närmaste dagarna. 

– Just nu går vi bara och väntar, det är frustrerande att det här ska ske just då vi fått fart på saker och ting.

Orsaken till nedläggningen är tidningens dåliga lönsamhet, konstaterar ägarbolagen HSS Media och KSF Media. Redan då bolaget Peppar & Papper lades ned i slutet av 2010 planerades en nedläggning av tidningen, men den fick då fondstöd för ett år till.

– Papper har levt på övertid med hjälp av fondstödet, det finns inget intresse att pumpa mer pengar i tidningen, konstaterar Henrik Johansson, vd för KSF Media.

Enligt Johansson verkar efterfrågan på tidningen ha minskat eftersom en hel del tidningar blir kvar i tidningsställen på stan.

Hur stora inbesparningar är det fråga om?
– En tjänst försvinner och så finns tryckeri- och distributionskostnader, men jag har svårt att säga några exakta siffror. Tryckerikostnaderna har varit de största, lite pengar har gått till medarbetare.

Vad som händer med bloggportalen Papper.fi är ännu inte klart.

– De här planerna gäller endast tidningen, men vi har tidigare sagt att sajten drivs åtminstone fram till årets slut. Sedan får vi se, säger Johansson.

Enligt Fredrik Gjerde skulle det skapa badwill att lägga ner sajten.  
– Inte stänger man ner 1400 bloggar så där bara. Vi har 40–50 000 besökare på sajten varje vecka, den växer som bara vad.

Papper och Papper.fi ägs av HSS Media och KSF Media med stöd av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet. Hbl är en tidning inom KSF Media.