Foto: Colourbox

OECD varnar inför G20-möte

Det ser allt värre ut i Europa och några av de största ekonomierna kan krympa med upp till 5 procent, varnar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

På torsdag inleds det viktiga G20-mötet i Cannes. Tjugo av världens viktigaste ekonomier möts för att dra upp riktlinjerna för framtiden.

Inför mötet har OECD uppdaterat sina ekonomiska prognoser. Och det ser allt sämre ut, i skuggan av Greklands skuldnedskrivning och den djupa ekonomiska oron.

Politisk oförmåga

"En stor del av den nuvarande svagheten beror på en allmän nedgång i förtroendet för politikernas förmåga att besvara krisen med rätt åtgärder", skriver OECD i rapporten.

OECD räknar i den nya prognosen för G20-länderna med att tillväxten i euroområdet kommer att dämpas ordentligt. Några av euroländerna kommer att få se negativ tillväxt. Tillväxtprognosen för euroområdet för 2012 skrivs nu ner till 0,3 procent jämfört prognosen på 2,0 procent i maj.

Prognosen för USA skrivs också ner, från 3,1 procent till 1,8 procent.

Om de europeiska ledarna inte lyckas få stopp på den pågående skuldkrisen kan utvecklingen bli ännu svagare. I rapporten varnar OECD för den stora risken att några av de stora OECD-ekonomiernas BNP kan falla med upp till 5 procent till första halvan av 2013.

Möjlig förbättring

Enligt OECD har osäkerheten ökat kraftigt under de senaste månaderna med Greklands balanserande på gränsen till konkurs, vilket hotar att stjälpa både europeiska banker och flera skuldsatta länder i euroområdet, skriver Reuters.

Men samtidigt kan utvecklingen bli betydligt bättre, om åtgärderna som presenterades vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel genomförs på ett effektivt sätt.

OECD pekar också på att styrräntorna i de avancerade G20-ekonomierna bör hållas oförändrade eller sänkas om det är möjligt, särskilt i euroområdet.