Foto: Colourbox

Vargarna återvände till sydvästra Finland

Vargen har fått starkt fotfäste i sydvästra Finland. Sedan några år tillbaka lever två flockar och ett vargpar i Egentliga Finland och Satakunta.

I de norra delarna av Satakunta finns dessutom sannolikt en ny flock, uppger Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

Vargarna har gjort sig hemmastadda i regionen men folk har ännu inte vant sig vid dem. Djuren sprider oro när de jagar och rör sig i närheten av bosättningen.

Finländarnas inställning till vargen har mjuknat de senaste årtiondena. Vargen har tillåtits sprida sig från östgränsen tillbaka till väst.

I sydvästra Finland har man iakttagit enstaka vargar också tidigare, men sedan ungefär fem år tillbaka har alltså två flockar och ett vargpar etablerat egna revir i Egentliga Finland och Satakunta. I de norra delarna av Satakunta finns dessutom sannolikt en ny flock, uppger Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

Vargens återkomst väcker blandade känslor. Somliga hälsar den hjärtligt välkommen medan andra helst vill fördriva dem.

Många har dragit öronen åt sig efter att ha hittat kadaver av vitsvanshjortar och rådjur nästan inpå husknutarna. När man hittar tassavtryck på gårdsplanen är det slutlekt för barnen i den närbelägna skogen.

Enligt Turun Sanomat har föräldrarna diskuterat skolskjutsar i Åbo, där det i oktober förekom vargar i de norra delarna av staden. I Nousis har lågstadiernas föräldraföreningar krävt att de djärvaste vargarna fälls, rapporterar Yles regionalradio i Åbo. Enligt Satakunnan Kansa ses vargar dagligen i Kjulo.

Några hundra individer

Människor har inte blivit attackerade av vargar i Finland på över hundra år. Hundar har alltid varit farligare för människan, liksom också älgen i trafiken.

– Man måste ändå alltid komma ihåg att vargarna är stora rovdjur. Det vore bra om de höll sig till mera avlägsna skogar, säger forskaren Samuli Heikkinen på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

Katter, hundar och får lever farligt när vargar är i farten i området. Jord- och skogsbruksministeriet beviljar nu högst tjugo tillstånd att fälla varg, främst individer som trakasserat boskap.

Det förekommer också tjuvjakt på varg i Finland. Enligt specialforskare Ilpo Kojola händer det här överallt där vargjakten är reglerad.

För cirka fem år sedan beräknade Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet att det fanns 185–200 vargar i Finland. Institutet antar att den tydliga nedgången i ett friskt vargbestånd beror just på tjuvjakt.