Bashar al-Assad (på affischen) har alltjämt många anhängare. Foto: EPA/Wael Hamzeh.

Syriens president varnar väst för inblandning

President Bashar al-Assad varnar andra länder för att blanda sig i vad han menar är Syriens interna angelägenheter. Han säger att det skulle skapa "ännu ett Afghanistan" och sätta hela Mellanöstern i brand.

Al-Assad, som uttalar sig för The Sunday Telegraph, förutspår att västmakterna kommer att öka trycket mot hans regim.

– Men Syrien skiljer sig i alla avseenden från Egypten, Tunisien och Jemen. Historien är annorlunda. Politiken skiljer sig åt, säger han i en intervjun som är den första han givit för en tidning i ett västland sedan den blodiga revolten mot honom startade i våras.

Enligt FN har över 3 000 personer — de flesta civila och bland annat 187 barn — dödats under de pro-demokratiska protesterna mot hans auktoritära styre.

Presidenten menar att konflikten är en intern syrisk affär och att inblandning utifrån skulle förorsaka "en jordbävning".

– Vill ni ha ännu ett Afghanistan eller tio Afghanistan? säger han.

– Hela regionen kommer att brinna om det blir problem i Syrien. Om planen är att dela Syrien, så kommer hela regionen att delas, säger han.

Al-Assad medger att regeringens styrkor begick "många misstag" i början av upproret, men att det i dag bara är "terrorister" som utgör måltavlor.