Saif al-Islam uppges befinna sig i gränstrakterna mellan Libyen och Niger. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Imed Lamloum.

ICC: Tunga bevis mot Gaddafis son Saif al-Islam

Det finns tunga bevis mot Saif al-Islam, som är son till Libyens dödade diktator Muammar Gaddafi, säger Internationella brottmålsdomstolens åklagare Luis Moreno-Ocampo.

Domstolen har flera vittnen som "förklarat hur Saif var inblandad i attackerna mot civila, inklusive anlitandet av legosoldater från andra länder" säger Luis Moreno-Ocampo.

Saif al-Islam anser sig vara oskyldig, och uppges överväga att överlämna sig till domstolen.

Moreno-Ocampo säger att Saif al-Islam haft kontakt med domstolen via mellanhänder. Han ska då ha uttryckt frågor om vad som gäller juridiskt, om han kan utlämnas till Libyen — vilket Saif al-Islam är angelägen om att slippa med tanke på hur hans far och bror Mutassim behandlades efter att ha blivit tillfångatagna.

Enligt Moreno-Ocampo kommer domstolen inte att tvinga Saif al-Islam att återvända till Libyen om något annat land erbjuder sig att ta emot honom, oavsett om han frias eller ska avtjäna ett straff.

Det är dock fortfarande oklart var Saif al-Islam befinner sig. Enligt rykten rör han sig bland nomadfolken i ökenområdet mellan Libyen och Niger, där Gaddafi haft starkt stöd och ses som hjälte.

Där letar han efter ett sätt att obemärkt ta sig till något land som inte ratificerat ICC-fördraget och som inte lämnar ut honom till Libyen.

Den tilltänkta tronföljaren

Saif al-Islam var den av Gaddafis söner som låg bäst till för att bli sin fars "tronföljare".

Han, Muammar Gaddafi själv och dåvarande säkerhetschefen Abdullah al-Senussi efterlystes av ICC i våras.

Tidigare ansågs Saif al-Islam vara en reformvänlig kraft i Libyen, men efter att upproret bröt ut tog han sin fars parti och lovade att utrota "terroristerna".