Dyrt. Veterinär Anu Saikku-Bäckström utför en ögonoperation. Notan kommer att gå på omkring femhundra euro. Foto: Tor Wennström.

Försäkring täcker inte 500 euros operation på hund

Allt fler husdjursägare försäkrar sina djur. Detta trots att försäkringarna ofta är dyra och sällan täcker annat än olycksfall.

På operationsbordet ligger en engelsk bulldogg. Ögonoperationen kommer att kosta omkring 500 euro, och någon ersättning från försäkringsbolaget kommer det inte att bli fråga om eftersom ögonsjukdomar är så vanliga att de räknas som ärftlig sjukdom.

I praktiken täcker djurförsäkringarna bara olycksfall och vissa sjukdomar, typ diarré. Veterinären och smådjursspecialisten Annukka Söderblom på djursjukhuset Mevet tycker ändå att det är bra att ha en försäkring. Att allt fler väljer att försäkra sitt husdjur gläder henne. I bästa fall kan försäkringen rädda djurets liv.

– Det händer att vi tvingas avliva ett svårt skadat djur då ägaren helt enkelt inte har råd att betala för den vård som skulle krävas. Om ett djur är försäkrat kan vi göra det som krävs utan att oroa oss för att ägaren gör en personlig konkurs, säger hon.

Sjöblom råder husdjursägare att noga gå igenom vad som täcks och inte täcks då man väljer försäkring. Helst ska man ta försäkringen i ett tidigt skede, och om det är fråga om en hund är det bra att komma ihåg att det är stor skillnad mellan olika raser.

– Det är bra att veta vilka sjukdomar hunden sannolikt kommer att få när man väljer försäkring så slipper man otrevliga överraskningar, säger hon.

Täcker det så kostar det

Priset på en djurförsäkring varierar beroende på vad den täcker, men också beroende på hur mycket till exempel en hund är värd.

– Om man verkligen älskar sitt husdjur så är man nog redo att betala för en försäkring, även om den är av det dyrare slaget, tror Eliisa Anttila på försäkringsbolaget Fennia.

På Fennia har antalet djurförsäkringar ökat med tio procent i år. Hundförsäkringarna har ökat mest. Att försäkra en hund som är värd tusen euro kostar enligt Anttila mellan 70 och 555 euro per år. Av Fennias kunder har ungefär en tredjedel valt att ta den dyraste försäkringen, medan resten nöjer sig med en billigare variant.

Den billigaste försäkringen duger då hunden råkar ut för en olycka och dör, men inte för så mycket annat. Vill man ha ersättning för rehabilitering i form av till exempel fysioterapi eller vattenterapi får man betala mycket mer. Och om man dessutom vill att försäkringen ska gälla då ens hund attackerar en annan hund eller en människa får man också betala extra.

– Vi brukar rekommendera en så kallad djuransvarsförsäkring. Den gäller till exempel om din hund har sönder någons mobiltelefon, säger Anttila.

Tydliga regler bra

Anttila förnekar att försäkringsbolagen skulle håva in storkovan på att sälja dyra djurförsäkringar.

– Vi vill erbjuda våra kunder bra service och vi vet att husdjuren är viktiga för många av våra kunder, så på det sättet är det ju bra business för oss. Men ur ekonomisk synvinkel så skulle jag inte säga att djurförsäkringarna är bättre business än annan försäkring, säger hon.

Enligt Anttila har Fennias kunder varit nöjda med sina försäkringsavtal. Klagomålen har minskat drastiskt sedan hundägarna fick en möjlighet att försäkra sina hundar så att också kostnaderna för till exempel fysioterapi och vattenterapi ersätts. Tidigare var det vanligt att kunderna var missnöjda med att de inte fick tillbaka pengarna för just fysioterapi.

– På webben hittar man reglerna för vilken försäkring som täcker vad. Reglerna har nyligen gjorts om och jag tycker att de är klara och tydliga, säger Anttila.
Också enligt Konsumentverket är husdjursägarna nöjda.

– Av de senaste tvåhundra fallen gäller de flesta klagomålen valpköp. Bara nio fall berör veterinärtjänster och husdjur, säger konsumentrådgivare Annica Granvik.