Rusning hos riksförlikningsmannen Esa Lonka. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Bråda tider väntar riksförlikningsmannen

Det är rusning hos riksförlikningsmannen Esa Lonka trots strejken som avslutades i tisdags.

På måndagsmorgonen marscherar de högre tjänstemännen och Teknologiindustrin in i lokalerna i hörnet av Bulevarden.

Om parterna inte lyckas nå enighet inleder arbetstagarna en strejk på tisdagen. Strejkhotet gäller omkring 40 företag inom metallbranschen, bland annat ABB, Kone, Metso, Patria, Ruukki och Wärtsilä.

Ifall konflikten fortsätter utvidgas strejken den 7.11 till att gälla ytterligare 40 företag. Då strejkar anställda inte bara inom metallindustrin utan också på datateknikföretag såsom Nokia och Nokia Siemens Networks.

YTN strävar efter att de högre tjänstemännen får ett arbetsavtal med liknande löneförhöjningar som de övriga personalgrupperna inom branschen fick i och med sämjan mellan Metallförbundet, Pro och arbetsgivarna.

YTN vill också slopa förlikningsnämnden som inte lyckats behandla arbetstvisten. Facket fick inte ut sitt strejkvarsel samtidigt som Metallförbundet och Pro trots att alla tre hade gemensamma mål. De högre tjänstemännen vill dessutom få ersättningar för arbetsresor som görs på fritiden.

Fortsättning följer

Även om denna konflikt blåser över kan Lonka knappast pusta ut. För en och en halv vecka sedan varslade nämligen Tietoalan toimihenkilöt (tjänstemännen inom it-branschen) och YTN om en två dagar lång strejk som kan bryta ut den 7.11 på omkring 40 stora bolag inom datateknikens servicebransch.

Dessutom har FTFC-facken Pro och Erto varnat om stridsåtgärder. Om ett nytt kollektivavtal inte nås stoppas arbetet på fem stora företag inom datateknikens servicebransch om knappt två veckor.

Arbetsgivarnas Teknologiindustrin hävdar att Pro och Erto varslar om strejk med målet att sätta sig vid förhandlingsbordet. Arbetsgivaren anser ändå att facken inte är tillräckligt starkt representerade i branschen.

De röriga förhandlingarna beror på de olika kollektivavtalen inom FTFC- och Akavafacken. En stor del av Ertos medlemmar har anslutit sig till Nya ingenjörsförbundet inom Akava, vilket försvårar förhandlingarna om nya avtal.

FTFC-facken anser att deras anställningsvillkor försämras om centralorganisationernas ramavtal tillämpas på deras medlemmar på samma sätt som på Akavas medlemmar.