Smörsidan upp. Efterfrågan på smör har lett till att hyllorna har gapat tomma på många håll i Finland. Foto: Colourbox.

Smörbrist leder till högre priser

Fettfri mat tappar mark. Nu är efterfrågan på smör så stor att smörhyllorna gapar tomma på många håll. Kolhydratjakten har lett till att många slutat äta bröd.

Allt fler undviker kolhydrater och väljer att äta smör i stället för mjuka fetter. Det har lett till att brödförsäljningen sjunkit under det senaste året medan smöret säljer stort. Samtidigt går debatten om en kolhydratfattig diet och det så kallade smörkriget het.

Enligt Reima Luomala, resultatenhetschef på Valio, råder det i dag brist på smör.

– Efterfrågan har ökat så snabbt och överraskande att vi inte hängt med. Smöret har tagit slut på många håll i Finland. Vi exporterar också mer smör än vi säljer hemma.

Hyllorna gapar tomma på många håll i Finland och det är klart att det höjer priserna.

Luomala uppskattar att smörförbrukningen växer över 20 procent i år jämfört med i fjol.

– Priset kommer att stiga de närmaste månaderna, delvis på grund av den stora efterfrågan men också på grund av att smöret är billigt i Finland jämfört med övriga Europa. Däremot är mjölkpriset bland det dyraste i Europa för mejerierna.

Mindre bröd

I en undersökning som föreningen Brödfakta lät göra i våras framgår att 40 procent av finländarna provat på en kolhydratfattig diet under det senaste året.
År 2008 åt finländarna i medeltal 47 kilo bröd per år, i var mängden fem kilo mindre, endast 42 kilogram per år.

– Att färre äter bröd än tidigare beror delvis på trenden med en kolhydratfattig diet (lchf-dieten). Ändå är den grupp som helt väljer bort kolhydraterna marginell. Många väljer fullkorns- och rågbröd, bland dem har bruket inte sjunkit lika mycket, säger Kaisa Mensonen, verksamhetsledare på Brödfakta.

En orsak är enligt Mensonen att folk gärna vill köpa närproducerat. Därför gynnas de mindre bagerierna medan det går sämre för de större företagen, även om de skulle ligga lika nära.

Samtidigt kan trenden med lchf-dieten inte förklara varför försäljningen av kaffebröd ökat, menar Mensonen.

– Försäljningen av munkar har ökat sedan i fjol. Folk äter mer läckerheter när det är lågkonjunktur.

lchf-dieten är en tillfällig trend tror Mensonen.

– Folk som sysslar med det lurar bara sig själva.

"Ensidig diet"

Jari Elonen, ordförande för Leipuriliitto (Brödförbundet) bekräftar att brödförsäljningen har sjunkit något under det senaste året.

– Försäljningen av vetemjöl med 3 procent jämfört med i fjol. Däremot har försäljningen av rågmjöl ökat med ungefär en procent sedan i fjol.

Enligt Elonen beror det delvis på boomen med lchf-dieten och dels på att folk inte lika ofta äter smörgås till mellanmål som förr.

– Det positiva är att våra bagerier reagerat och börjat producera nya produkter som till exempel kolhydratfattigt bröd.

Enligt professor Matti Uusitupa, ordförande för Finlands Hjärtförbund, kan lchf-dieten till och med vara livsfarlig. Särskilt oroad är han över barn och unga, som kan få tillväxtstörningar av en alltför ensidig diet.

– En annan riskgrupp är personer i medelåldern och äldre, som kan ha en latent åderförkalkning. Ersätter man goda kolhydrater med en kost med hög fetthalt kan det ha fatala följder. Kardiologer har börjat rapportera om förhöjda blodfettsvärden som följd av en kolhydratfattig diet.

– Det är oroväckande att många provar på någon ensidig diet. Ät en mångsidig kost med mjuka fetter och fullkornsprodukter, uppmanar han.