Den nyvalde presidenten Michael Higgins tillsammans med hustrun Sabina Coyne. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Peter Muhly.

Poeten Higgins redo att bli hela folkets president

Poeten Michael D Higgins har valts till Irlands nye president. Det skedde tack vare att hans främste motkandidat fick vara med om den största genomklappningen i irländsk politisk historia.

Valet är en triumf för Higgins' parti Labour och i synnerhet, skriver tidningen The Irish Times, för hans personliga framtoning som en man med socialt samvete som också hyllar kulturvärden.

Redan i fredags, när den komplicerade rösträkningen hunnit ett gott stycke på väg, stod det klart vartåt det lutade och de sex motkandidaterna gratulerade.

– Jag är redo att bli hela folkets president, sade Higgins själv medan gratulationerna strömmade in.

Valkollaps

Higgins, som också varit kulturminister för Labour, fick 39,6 procent av förstahandsrösterna. 70-åringen besegrade bland andra en dokusåpakändis, en schlagersångerska och en före detta ledargestalt inom IRA-gerillan.

– Han kommer att ha mitt fulla stöd, sade oberoende Sean Gallagher som blev tvåa.

Det var Gallagher som var favorit. Att han tappade sitt övertag tillskrivs hans misslyckande i debattprogrammet Frontline hos det statliga tv-bolaget RTE veckan före valet.

I alla utom sju av de 43 valkretsarna var Higgins den som fick flest förstahandsröster. Till och med i Gallaghers hemmakrets Louth vann Higgins. De valkretsar som föredrog Gallagher ligger alla ute på landsbygden.

Kan föra sig

Higgins senaste två företrädare har varit ordningsamma kvinnliga jurister: Mary Robinson, följd av Mary McAleese. Mot den bakgrunden har valrörelsen, med en del tämligen osannolika kandidater och negativ kampanjföring, varit udda.

The Irish Times drar en lättnadens suck över att det är Michael Higgins som har rollen som galjonsfigur när det nu drar ihop sig till hundraårsjubileer för påskupproret 1916 och andra händelser som hade med frigörelsen från britterna att göra.