Tre thailändska kvinnor vadar fram på en gata i närheten av den översvämmade floden Chao Praya. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Nicolas Asfouri.

Matbrist hotar i översvämmade Bangkok

Thailand ökar livsmedelsimporten för att undgå matbrist i huvudstaden.

I Thailands huvudstad Bangkok förbereder man sig på att stadens centrum kan bli översvämmat. Det kraftigt stigande tidvattnet och vattenmassorna som väller in från norr rann ändå på lördagen inte ihop till den stora översvämningsvåg som befarats.

Vattennivån i floden Chao Phraya som rinner genom Bangkok stiger två gånger om dagen när det är högvatten.

När det är ebb i Chao Phraya har man lyckats pumpa ut vatten i havet eller till bifloderna.

– Det största hotet mot Bangkok just nu är att skyddsvallarna som skyddar stadens centrum ska brista. Sprickor har uppstått, men hittills har man lyckats lappa dem i tid, berättar Finlands Thailandambassadör Sirpa Mäenpää.

Hon konstaterar att vattenmassorna från norr fortfarande hotar stadens centrum.

– De verkar närma sig i en dagshastighet på några förorter.

I Bangkok är översvämningarna väst i de norra stadsdelarna och väster om Chao Phraya.

På vissa ställen är vattnet midjehögt. Åtminstone 4 av Bangkoks 50 stadsdelar har evakuerats.

Mäenpää ställer sig tvivlande till premiärminister Yingluck Shinawatras bedömning att översvämningarna i norr kan börja lätta från och med nästa vecka. Enligt Mäenpää har många tidigare prognoser visat sig vara alltför optimistiska.

Hamstrar livsmedel

Tiotusentals Bangkokbor har lämnat staden och åkt till kuststäder som Hua Hin och Pattaya eftersom regeringen utlyst några allmänna lediga dagar på grund av översvämningarna. Trafikstockningar har uppstått på vägarna, och det har varit brist på lediga rum i kuststäderna.

De som stannat kvar i Bangkok har ställvis hamstrat baslivsmedel så att butikshyllorna gapar tomma. Också i några andra städer har butikshyllorna tömts.
Enligt Mäenpää har Thailands regering lovat öka livsmedelsimporten från grannländerna de närmaste dagarna.

– Någon sådan situation där det inte går att få tag på mat och vatten någonstans – ens på restaurangerna – har inte uppstått. Men det råder brist på till exempel flaskvatten och torrskaffning, som folk hamstrar för säkerhets skull.

Mäenpää vet inte om regeringen tänker förlänga översvämningsledigheten nästa vecka. Femdagarslovet började i torsdags.

Nästan 400 döda

Översvämningarna i Thailand har pågått i tre månader och krävt nästan 400 människors liv. Norra och mellersta Thailand har drabbats värst.

I Chao Phraya-flodens övre lopp har stora industriområden täckts av vatten, bland annat 25 procent av hela världens hårddiskproduktion. Det har ställvis också stört produktionen på andra håll i världen, och priserna på hårddiskar har skjutit i höjden.