Bob Karlsson blir ny utbildningsdirektör

Bob Karlsson utnämns till direktör för svenskspråkiga enheten vid Utbildningsstyrelsen i Helsingfors.

Karlsson kommer närmast från tjänsten som bildningsdirektör i Raseborg. Han efterträder Johan Aura som blivit kanslichef för Svenska folkskolans vänner.

– Det finns många utmaningar inom undervisningen som jag vill ta tag i, bland annat hur vi bättre ska få in it, säger Karlsson.

Det är första gången han arbetar för staten, och han var tvungen att passera en lång rad intervjuer och lämplighetstest för jobbet. Den nye direktören ser fram emot att tala med personalen på enheten, och sätta sig in i det nya jobbet.

– Det ska bli intressant att ta vara på deras kompetens och höra vad de har för projekt och framtidsvisioner.

Han säger att han tagit del av många oroväckande undersökningar om svenskspråkiga och utbildning. Särskilt oroande är att de svenskspråkiga resultaten är sämre än de finska i Pisatesten.

– Det är något vi måste förändra, säger Karlsson.

En annan fråga som han vill lyfta fram är utmaningen att höja kunskapen i finska i svenskspråkiga miljöer. De svenskspråkiga tyr sig mer till svenska medier och följer inte längre med utbudet på finska.

Debatten om skolsvenskan tycker han känns utsliten, men han vill inte slopa svenskutbildningen helt eftersom det vore kortsynt och förhastat.

– Om man inte behärskar en bassvenska utestängs man från många branscher, även om det kan vara svårt att motivera ungdomarna i helfinska områden.