Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Pornchai Kittiwongsakul.

Översvämningarna i Thailand får allvarliga miljökonsekvenser

Hela korallrev utanför turistorten Pattaya i Thailand riskerar att slås ut av de enorma vattenmassor som nu väller ut i Thailändska bukten. Sand, lera, gödningsämnen och miljögifter bildar en cocktail som kväver korallerna till döds.

Många Bangkokbor flyr nu från huvudstadens centrala delar. Regeringen har utlyst en fem dagar lång extrahelg för att underlätta katastrofarbetet och de som kan söker sig till torrskodda semestermål som Phuket och Pattaya.

I till exempel Hua Hin och Pattaya är det redan svårt att hitta lediga hotellrum, och kaos råder på den största vägen söderut från Bangkok.

– Vi är på väg till Hua Hin, eftersom det sägs att situationen kommer att vara svår här. Om läget förvärras kommer vi inte tillbaka, sade Pornchai Tangsuwongthai.

Myndigheterna befarar att turismen ska lida av översvämningarna. Kina har redan rått sina medborgare att hålla sig borta från Bangkok och andra översvämmade områden, och flera andra länder har varnat sina medborgare.

Också Finlands utrikesministerium skärpte på torsdagen tillfälligt sitt resemeddelande för Thailand och uppmanade finländarna att undvika onödiga resor till Bangkok den 27–30 oktober.

Miljöforskare varnar

Nu varnar miljöforskare också för att de enorma utflödena av sötvatten i Thailändska bukten kan orsaka stora skador på korallrev, fisk och skaldjur. Enorma mängder sand och lera hotar att kväva och förstöra korallreven utanför kusten.

Michael Tedengren, docent i systemekologi vid Stockholms universitet, har arbetat med marina forskningsprojekt i Thailand i tio år.

– De närmaste korallreven finns utanför turistorten Pattaya. Det är där vi ser effekterna, det gjorde vi redan för tio år sedan i samband med kraftiga monsunregn, säger han.

Kväver koraller

Tidigare fanns stora mangroveskogar vid kusten som fungerade som stora tvättsvampar. De höll tillbaka vattnet och släppte det vidare i omgångar.

– Nu kommer allt på en gång på kort tid. Sötvattenutflödet orsakar extremt sänkta salthalter i ytvattnet där korallreven finns. Det räcker med salthalter under 20 promille i någon vecka för att korallerna ska skadas allvarligt, säger Michael Tedengren.

Han har själv sett hur merparten av korallreven runt den lilla ön Ko Sichang utanför Pattaya dött vid en liknande händelse.

Dessutom sköljs, som ur en jättelik tvättmaskin, enorma mängder giftiga tungmetaller och polyaromatiska kolväten ut med vattnet från Bangkok i havet. Gifterna fastnar i skaldjur som musslor och ostron, som blir otjänliga som föda.

Tedengren ser ändå inte framför sig någon stor och långvarig miljökatastrof.

– Men lokalt för korallreven i den thailändska golfen kan det gå riktigt illa.