Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Katainen: "Hoppas det här räcker"

Efter utebliven nattsömn presenterade Jyrki Katainen presenterade toppmötets resultat för Stora utskottet på torsdag morgon. Utskottet accepterade helheten, men det fanns oro för riskerna. – Även om summan i stabilitetsfonden inte växer, växer risken för att hela summan används, säger Miapetra Kumpula-Natri, Stora utskottets ordförande.

– Jag hoppas att det här kommer att räcka och att fler möten som det här inte behövs, sade statsminister Jyrki Katainen efter Stora utskottets möte.

Han anlände på morgonnatten från Bryssel med iskallt fraktplan och det syns att han vakat över ett dygn. Resultatet bedömer han ändå som bättre än väntat.

– Paketet är brett och med det hoppas vi kunna vända riktningen för länder som legat i riskzonen för att behöva pengar ut stabilitetsfonden. Vi undviker en total kris som hade kunnat kräva offer i form av både stater och banker, anser Katainen.

Han  medger att det finns en risk i det att stabilitetsfonden planeras bli hävstång som ska garantera också de första tjugo procenten av utomstående placerares investeringar. Men risken uppstår bara om hävstången används.

– Ju bättre vi försöker hålla ytterligare länder utanför behovet av stabilitetsfonden desto mindre är riskerna.

Italien hör till de länder som befarats vara nästa i kö. Katainen beskriver ändå Italiens ekonomiska kur som "trovärdig".

Finlands andel av stödpaketet på 130 miljarder är inte klar förrän valutafonden IMF:s andel klarnar, vilket det bör göra "inom några dagar", enligt Katainen.

Enligt Stora utskottets ordförande Miaptera Kumpula-Natri (SDP) var utskottet i stort sett nöjt med resultatet. Frågor ställdes främst om riskerna med hävstången. Men det behövdes inga beslut om förhandlarnas mandat i efterhand.

– Om man jämför med i somras så var det nu första gången som medlemmar inledde med att tacka statsministern för arbetet, säger Kumpula-Natri.

– Nu hoppas vi att Grekland, Spanien och Italien kan genomföra sina reformer. Även om risken för Finland inte ökar i euro, så ökar risken för att alla pengar i stabilitetsmekanismen behövs.

Mauri Pekkarinen (C) ser samma risk.

Han anser att fördelen med resultatet är att turbulensen äntligen kan dämpas och att stabilitetsmekanismen får "större muskler" utan att den växer. Men med de större musklerna växer risken att de 14 miljarder Finland gått i god för faktiskt binds upp.

– Jag skulle inte ännu kalla pengarna förlorade, men man måste förbereda sig på att hela garantin träder i kraft. Då det tidigare varit bara en teoretisk fråga ser det nu ut att vara säkert att pengarna används. Hittills har ju knappt 200 miljarder av stabilitetsmekanismen använts, men för att komma upp i den effekt man nu planerar behövs alla 440 miljarder, säger Pekkarinen.