Mohamed El-Fatatry. Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin.

El-Fatatry lämnar webbportalen Muxlim

Vid årsskiftet lämnar Mohamed El-Fatatry webbportalen Muxlim som han grundade 2006. Nu går han vidare till nya projekt.

Nätcommunityn Muxlim, som leds från Helsingfors, har blivit ett viktigt forum för tiotals miljoner muslimer världen över, och gjort grundaren Mohamed El-Fatatry till världskändis.

I nya numret av tidskriften Forum för ekonomi och teknik säger El-Fatatry att det nu är dags att gå vidare. Från årsskiftet ska han ägna sig åt att överbrygga klyftorna mellan open source-projekt och etablerade institutioner, till exempel storföretag.

Han är övertygad om att open source är ett överlägset sätt att arbeta, men om man lyckas sammanföra det med traditionella institutioner uppstår en oslagbar kombination.

– Styrkan med open source är att en person kan bidra med bara en enda liten, men totalt avgörande detalj. Den personen gör ingenting annat, men är perfekt just för just den här ena uppgiften. Ett storföretag som Microsoft skulle aldrig kunna ha en sådan person anställd.

El-Fatatry kallar sitt nya projekt Dixrupt. Hur de yttre ramarna ska se ut är fortfarande lite oklart.

– Precis som Muxlim är också det nya projektet en form av brobyggande, men inte riktat specifikt till den muslimska världen.

Mohamed El-Fatatry, uppvuxen i Förenade Arabemiraten, berättar vidare i tidskriften Forum för ekonomi och teknik, att han som nybliven
finländare har beslutat sig för att lära sig svenska före finska.