Foto: Lehtikuva

Pekkarinen i bröstskandal

Riksdagsman Mauri Pekkarinens lättsamma uttalanden om kommunforbundsdirektören Kristina Wikbergs bröst växer till en smärre skandal.

Pekkarinen förnekade bestämt att han vid ett seminarium för ett par veckor sedan skämtat om Wikbergs bröst, men tvingades återta sitt uttalande när Yle lade ut ett videoklipp som avslöjar allt vad Pekkarinen sade.

Incidenten inträffade redan för två veckor sedan, men fick ny aktualitet när en förtroendevald i Mellersta Finlands landskapsförbund offentligt anklagade honom för trakasseri.

Pekkarinen hävdade i tidningen Keskisuomalainen att "påståendet är rent ut sagt oförskämt, jag har säkert aldrig sagt på det sättet. Inte ens på tumanhand eller av misstag har jag sagt så till någon kvinna".

Yles redaktion i Mellersta Finland hittade dock bandet på vilket Pekkarinen säger något helt annat än vad han efteråt påstår.

På videoupptagningen framgår att talaren Kristina Wikbergs mikrofon inte fungerar. Pekkarinen som sitter på första raden bland åhörarna rusar till undsättning med orden "Får jag komma mellan brösten ... hela tiden har jag stirrat att var ska jag placera den (mikrofonen) ... borde vi kanske gå bakom skärmen ... sådärja nu är den på plats".

Pekkarinens ord är uppenbarligen avsedda att lätta upp stämningen och som ett skämt. Publiken reagerar med spontana skratt på det överraskande avbrottet i seminariet.

Skandalen består i att han först bedyrade för Keskisuomalainen att han aldrig sagt något sådant, men sedan tvingades ändra sin berättelse och medge att användnandet av ordet "bröst" var fel.

Kristina Wikberg uppger för Hbl att hon personligen inte blev sårad av Pekkarinens ord.

– Men jag förstår att det fanns kvinnor i publiken som blev det.

– Jag vill inte kommentera saken, det får Pekkarinen göra själv. Allt finns ju upptaget på band och det satt 70–100 personer i publiken så är det är upp till var och en att bedöma var gränsen går för vad man kan säga och vad man inte kan.