Saila Kivelä och Karry Hedberg väntar utanför Salos tingsrätt på att rättegången ska börja. Flera djurrättsaktivister var på plats för att demonstrera. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Fyra åtalade för smygfilmande på svingårdar

I dag inleddes rättegången mot de två kvinnor och två män som smygfilmade och -fotade på svingårdar 2009. Svinfarmarna kräver stora skadestånd för bland annat kostnader som uppstod av att svinen stressades.

De åtalade å sin sida anser att det inte finns bevis på några som helst ekonomiska skador. De uppger att de filmade gårdarna iklädda skyddsdräkter och att besöken inte upptäcktes förrän bilderna kom ut i offentligheten.

I rättegången som inleddes i Salos tingsrätt i dag åtalades två kvinnor och två män för 12 fall av grov ärekränkning. En av männen och en av kvinnorna åtalades dessutom för 12 brott mot offentlig frid.
Svingårdarna filmades och fotades i smyg främst nattetid i slutet av 2009. Gårdarna finns i sydvästra Finland och Österbotten. Djurskyddsföreningen Oikeutta eläimille uppger att kring 20 personer filmade och fotade på 30 svingårdar.


Två har offentligt berättat att de filmat och de är nu åtalade.
Bildmaterialet offentliggjordes på internet på adressen sikatehtaat.fi. När Yles A-studio visade bilderna och videorna fick materialet större uppmärksamhet.

 

Tvist om webblänk

Åklagaren anser att man av bildmaterialet lätt får uppfattningen att brott skulle ha förekommit på de smygfilmade gårdarna.
På djurskyddsföreningens webbsida finns en länk till sajten Sikatehtaat (Svinfabrikerna). Eftersom tre av de åtalade sitter i föreningens styrelse är de enligt åklagaren ansvariga för länken.
De åtalade bestrider ansvaret för länken på föreningens sidor och påpekar att samma länk även funnits på flera massmediers sajter. Dessutom fanns det enligt dem ingen falsk information på Sikatehtaat-sajten.


Syftet med filmningen var inte att hitta brott utan att visa hur svin enligt lagen får behandlas, bilderna och filmerna togs för att väcka offentlig diskussion, uppger de åtalade.
På sikatehtaat.fi gavs till en början namnen på svingårdarnas ägare. Senare togs namnen bort men gårdarnas exakta positioner fanns fortfarande angivna på sajten.
Rättegången fortsätter på fredag.