Foto: Lehtikuva/Jarno Mela. Teuvo Hakkarainen.

Hakkarainen uttalande behandlas på torsdag

Sannfinländarna behandlar riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens senaste uttalande på sitt gruppmöte på torsdag. Gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner uppger att hon inte ännu beslutat om hon tänker föreslå ett straff av något slag.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp får åter ta sig en funderare på hur den ska förhålla sig till riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens (Sannf) uttalanden. Hakkarainen föreslog för några dagar sedan att homosexuella, lesbiska och somalier kunde skickas till Åland för att bilda ett modellsamhälle där. Senare kallade han sitt uttalande för ett skämt.

–Det var ett dåligt skämt på fel ställe, till fel människor, sade riksdagsgruppens ordförande Pirkko Ruohonen-Lerner i dag efter arbetsutskottets möte. Under mötet beslutades inte om några straffåtgärder mot Hakkarainen, men ärendet behandlas på nytt på torsdag när Sannfinländarnas riksdagsgrupp sammanträder.

– Jag har personligen diskuterat saken med Hakkarainen men jag har ännu inte tagit upp ärendet med Timo Soini eftersom har är på arbetsresa i USA, sade Ruohonen-Lerner till Hbl.

Hon sade också att hon inte ännu beslutat om hon tänker föreslå ett straff av något slag, och underströk att dylika beslut inte fattas av henne själv utan av riksdagsgruppen.
–Jag har tid på mig till torsdag att fundera på saken och gruppen tar sedan beslutet.

Till FNB uppger hon att Hakkarainen har fått anmärkning redan tidigare så han borde känna till spelreglerna.

Enligt partiets stadgar är steget efter en anmärkning en varning och en uteslutning ur riksdagsgruppen.

 

Välkomnas till Åland

Elisabeth Nauclér, riksdagsledamot från Åland, kommenterade i dagens Iltalehti Hakkarainens uttalande:

– Vi har 92 olika nationaliteter på Åland. Alla är välkomna hit, också Hakkarainen, säger hon till Iltalehti.

Hon betonar att ingen får tvingas flytta till Åland. Nauclér har ett bevis på hur vidsynta ålänningarna är: att de röstade in henne själv, en invandrare, till riksdagen.

– Överlag har jag märkt en utveckling där man sprider rätt rasistiska och invandringsfientliga saker i samhället genom att kalla dem skämt. Jag godkänner inte att man skämtar med minoriteter på ett nedsättande vis, säger jämställdhetsminister Paavo Arhinmäki (VF).

Enligt honom överskrids gränsen för hatiskt tal när man försöker öka fördomar och ställer folkgrupper mot varandra.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson kallar uttalandet förfärligt.

– Det är klart att han har överskridit gränsen för skämt redan för länge sedan. Det berättar mycket om hans värderingar, säger hon till Svenska Yle.