Misrata. LEHTIKUVA / AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES

En kula i huvudet och en i buken

Åtta månader efter krigsutbrottet i Libyen samlades tiotusentals i upprorsstaden Benghazi för att utropa fred i landet. I skuggan av firandet obducerades den döde diktatorn Muammar Gaddafi.

Den officiella ceremonin över att inbördeskriget är över och att Gaddafis 42-åriga skräckvälde slut hölls i den symboliskt viktiga staden Benghazi i östra Libyen. Invånare och tillresta visade sin glädje över fredens dag genom att vifta med flaggor och avfyra sina gevär i luften.
Krigare som återvänt från Gaddafis sista fäste Sirte till festtorget Kish mitt i Benghazi firades med blommor och parfymer.
Många av de stridande sade att det nu är dags att lämna över sina vapen för att inleda ett nytt och fredligt kapitel i landets historia.

Regeringsförhandlingar
Representanter för övergångsrådet underströk att val ska hållas inom åtta månader. Den tidigare tillfällige premiärministern Mahmoud Jibril sade att förhandlingar pågår för att bilda en interimsregering och att målet är att den ska finnas på plats inom en månad.
- Processen kommer att ta mellan en vecka och en månad — det är min förhoppning, sade Jibril när han träffade journalister.
Jibril poängterade också att han själv inte kommer att söka någon officiell post i den nya regeringen — och därmed markera betydelsen av att makten sprids i den demokratiska utvecklingen.
Trots den libyska glädjedagen upprepades de många farhågor och hot som följer på freden. Med sex miljoner människor och stora olje- och gasfyndigheter har Libyen förutsättningar att bli ett rikt land. Men de regionala motsättningarna kan leda till nya sammanstötningar.
Libyens nya ledare har "mycket begränsade möjligheter" att lägga dessa oenigheter åt sidan, sade premiärminister Mahmoud Jibril.
Obduktion i Misrata
Medan fredsfirandet pågick i Benghazi förbereddes begravningen av diktatorn Gaddafi. Efter många turer genomfördes en obduktion av liket på söndagsmorgonen i ett bårhus i Misrata. Lokala myndigheter sade att kroppen skulle föras tillbaka till det kylrum i Misrata där allmänheten de senaste dagarna köat för att se den forna diktatorns kvarlevor.
Enligt rättsmedicinska källor fick Gaddafi en kula i huvudet och en kula i buken.
- Det fanns ett flertal skador. Det finns en kula i buken och en i hjärnan, sade källan som inte kunde avgöra om skotten avlossats av de som grep honom eller av soldater lojala mot Gaddafi.
- Vi hade inte planerat att göra en obduktion, men Tripoli begärde att vi såg till att allt gick korrekt till, sade Fathi al-Bashaagha, talesman för Misratas militära ledning.