Startskottet gick. Jyrki Katainen inledde toppmötet i Bryssel med Greklandsfrågan i tankarna. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Katainen: Grekland den svåraste frågan

Minuterna innan statsminister Jyrki Katainen bänkar sig för söndagens första möte i Bryssel listar han Greklandsfrågan som den svåraste nöten att knäcka.

- Situationen är väldigt allvarlig. Vi har åtminstone fyra stora frågor att lösa i dag och på onsdagen, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml).

Katainen nämner Greklandsfrågan, den tillfälliga krisfonden EFSF, bankernas kapitalisering och IMF:s roll som de stora frågorna att avhandla på söndagens toppmöte.

Statsministern anser också att Finland måste se över de inhemska bankernas kapital, trots att läget är långt ifrån lika akut som i andra euroländer.

Då stridigheterna mellan Tyskland och Frankrike kommer på tal är Katainen noga med att poängtera att det inte är bara två länder som bidragit till meningsskiljaktiheterna inom EU de senaste dagarna.

- Det blir onekligen en intressant dag i dag, säger Katainen innan han rusar i väg för fotografering av Europaledningen, som blir startskottet på söndagens mötesmaraton.