Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / SAVO PRELEVIC

Gaddafis kropp överlämnas till klanen

Muammar Gaddafis kvarlevor kommer att lämnas över till hans klan efter att överläggningar med dem hållits om var kroppen ska begravas, uppger en representant för övergångsrådet NTC för AFP.

- Vi har beslutat att lämna honom till hans klan eftersom ingen ur hans närmaste familj finns tillgänglig, sade representanten.

Uttalandet kom samtidigt som Storbritanniens nye försvarsminister Philip Hammond sade att Gaddafis död "fläckar" Libyens nya styre.
- Det är inte så saker och ting görs, det är inte så vi ville att de skulle ske, sade Hammond till BBC.

- Vi hade velat se överste Gaddafi ställas inför rätta, helst vid den internationella brottmålsdomstolen, att han skulle ställas till svars för sina illgärningar inte bara i Libyen utan också de många terrordåd som han stött.

Obducerades i natt

Muammar Gaddafis kropp obducerades under natten till i dag, uppger Reuters med hänvisning till libyska rättsläkare.
- Vi jobbade hela natten. Vi blev just klara, sade en källa som deltagit vid obduktionen omkring klockan 10.
Obduktionen ska ha genomförts i ett bårhus i Misrata. Lokala myndigheter sade att kroppen nu skulle föras tillbaka till det kylrum i Misrata där allmänheten de senaste dagarna köat för att se den forna diktatorns kvarlevor.
Inga resultat från obduktionen offentliggjordes. Senast i går sade en talesman för övergångsregimen i Misrata att Gaddafis kropp inte skulle obduceras.