LEHTIKUVA

Lipponen skyndar på "Merkozy"

Tyskland och Frankrike måste absolut lösa sin interna dispyt de närmaste dagarna för att EU:s förmåga att ta tag i skuldkrisen inte ska förlamas. Det säger Paavo Lipponen.

PARGAS  Socialdemokraternas presidentkandidat Paavo Lipponen uppmanar Tyskland och Frankrike att komma överens om sina interna problem före onsdag så att nästa EU-toppmöte kan bli framgångsrikt. Lipponen uttalade sig på Finlands svenska socialdemokraters kongress i Pargas på lördagen.

Lipponen accepterar inte att "Merkozy" - en av Jacques Delors myntad benämning av den tyska förbundskanslern och den franske presidenten - bestämmer i Europa.

– Vi kan inte ha ett Europa där två länder bestämmer och de andra väntar utanför dörren. Det får inte bli ett system. Det är absolut nödvändigt att Frankrike och Tyskland kan komma överens sinsemellan om frågor som är relevanta för Europa, sade Lipponen.

Han efterlyser ett besked på söndag, och senast på onsdag, om vilken riktning Europa väljer för att hantera skuldkrisen. Detaljerna är inte så viktiga eftersom marknaden väntar på ett tydligt politiskt besked.

– Det är enda sättet att återställa marknadens förtroende. Marknaden tar aldrig ansvar.

Lipponen vill också se mer allvar i den finländska Europadebatten.

– Vi kan inte bara sitta på läktaren och titta på. Vi ska vara med och delta i de stora besluten.