Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Utrikesminister Bildt kritiseras för gripna svenskar i Etiopien

Även bland den svenska utrikesministern Carl Bildts egna partikamrater finns viss kritik mot hans sätt att hantera fallet med de gripna svenskarna i Etiopien.

Det visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort till länsförbunden.

– Jag vill att han förklarar sig på stämman om vad som verkligen gjorts för de två svenskarna, säger Ulf Hedin, ordförande i Kronoberg.

Han tillägger att det inte skadar om Bildt beskrev sin koppling till Lundin Petroleum.

Även Elisabeth Unell, ordförande för Moderaternas länsförbund i Västmanland, tycker det vore bra med ett klargörande av Bildt för att skingra osäkerheten, skriver SvD.

Många av ordförandena har ändå fortsatt stort förtroende för Carl Bildt och hans sätt att hantera frågorna kring de svenska journalisterna och Lundin Petroleum.

Kan höras om folkrättsbrott

Dagens Nyheter skriver att Bildt är en av de personer som kan komma att kallas till förhör om oljebolaget Lundin Petroleums verksamhet i Sudan.

Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Stockholm utreder misstankar om att brott mot folkrätten begicks i spåren av oljeutvinningen i södra Sudan under de år då Lundin var verksamt där. Utgångspunkten för förundersökningen är en rapport "Unpaid debt" som anklagar oljebolaget, där Bildt satt i styrelsen, för att indirekt ha förvärrat inbördeskriget.

Elving har inlett förhör med ett 40-tal personer i Sverige och utomlands, men han vill för tidningen inte avslöja vilka som ska höras.

– Där får du dra dina egna slutsatser, säger han till DN:s journalist.

Carl Bildt meddelade via sin pressekreterare att han inte vill svara på frågan om huruvida han har fått någon kallelse från Elving.