Facebookvän.Senja Larsen älskar svenska språket.Foto: Tor Wennström

”Senja opettaa ruotsia” …retar minoritet i minoriteten

Senja Larsen, grundaren till prisbelönta Facebooksajten ”Senja opettaa sinulle ruotsia” får inte bara beröm. Men det är inte sannfinländare som ryter utan ilskna finlandssvenskar. Hon anklagas för att leka med en allvarlig sak. Det svenska språket.

– Jag förstår att ni finlandssvenskar upplever att ni måste försvara er, men jag förstår inte varför man blir personligt arg på mig, säger Senja Larsen, överraskad av aggressiviteten.
I Senjas språkskola på Facebook är det tillåtet att göra språkfel. Det är också tillåtet att ha en avvikande åsikt.
– Bara genom öppenhet och tolerans kan vi förbättra språkklimatet i Finland, säger hon.

Majoriteten av de finlandssvenskar hon kommit i kontakt med är positiva till Facebooksidan, men de enstaka undantagen har varit desto ilsknare.
Kritiken vällde in särskilt mycket efter att Maria Wetterstrand i en Hbl-intervju talade för tvåspråkiga skolor.

– Det finns områden som tydligen är alldeles för känsliga för att tåla diskussion. Men huvudsaken är ju att svensk kultur också hör till oss finskspråkiga finländare, säger Larsen och hänvisar till historien.
– Facebookgemenskapen Senja opettaa sinulle ruotsia är en motattack mot Sannfinländarna, en protest mot monokultur, fortsätter Senja Larsen som själv vuxit upp i utlandet och missat skolsvenskan – som hon kallar för älsklingssvenska.

Kulturmonopol
Det är ett år sedan Hbl intervjuade Senja Larsen i serien ”Svenskt med andra ögon – hur ser ankdammen ut från utsidan”. Då övade hon svenska via Skype med en rikssvensk kvinna bosatt i Kalifornien. Projekt Senja opettaa sinulle ruotsia var på gång under namnet ”hurrinhurmauskone”.
Redan då kritiserade hon finlandssvenskarna för att ha monopol på sitt språk och sin kultur, för att utestänga finsktalande finländare. Nu är hon övertygad om att hon har rätt i sin kritik och att det är en minoritet bland minoriteten finlandssvenskar som reagerar negativt.
– Det kommer hela tiden flera finlandssvenskar med i skolan. De är glada och öppna och fördomsfria – precis det som finlandssvenskar är kända för. En del hjälper till att skriva texter för skolan och med översättningar för dem som frågar. Många lär sig finska på köpet.

Det sägs att 70-20-10-regeln gäller på nätet. Sjuttio procent av målgruppen är bara med. Tjugo procent är aktiva och positiva anhängare, och tio procent är emot.
– Om ingen protesterar så betyder det bara att man inte gör något relevant. Det är viktigt att man bemöter oliktänkarna med respekt för majoriteten på 70 procent följer aktivt med hur de behandlas.

Undervisningen på Facebook är gratis och interaktiv och upprätthålls av 18 frivilliga finlandssvenskar, skämtsamt kallade Senjas kanslister. Humorn genomsyrar också språkinlärningen på sidan, den är levande utan att ge avkall på att uttrycken blir korrekta. Tack vare interaktiviteten levereras svaren på språkfrågorna raskt och oftast från fler än en.

Och den är populär. Här samlas allt från abiturienter till pensionärer framför allt av det kvinnliga könet. Räknat i antalet medlemmar brädar Senja opettaa med sina 9 550 medlemmar både MTV och Timo Soini på Facebook.
– Vi är faktiskt Finlands mest aktiva gemenskap på Facebook.
 

”Det kommer hela tiden flera finlandssvenskar med i skolan. De är glada och öppna och fördomsfria – precis det som finlandssvenskar är kända för.”

Tidsslukare
Senja Larsen satsar ungefär 20 timmar i veckan på att hålla Facebookgruppen i gång.
– Det är fantastiskt roligt, men det går nog hemskt mycket tid åt.
Belöning för hårt arbete kom från oväntat håll. Språklärarförbund i Finland gav Senja Larsen pris för att, bland annat, sprida en positiv inställning till det andra nationalspråket.
– Det var underbart att få priset! Tänk att vi fick det!
Språklärare är ju en del av det gamla etablissemanget medan vi, vi är vilda och fria och kan göra vad vi vill.
Prispengarna på 2 000 euro då? Vad ska du göra med dem?
– Kansliet och jag har diskuterat. Åtminstone ska vi träffas och dricka champagne. En bok ska vi också ge ut där de bästa bloggarna finns samlade.