Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen. Grundlagsutskottets ordförande Johannes Koskinen

Regeringen krävs troligen på nytt lagförslag

Förvirringen kring hur stort ansvar Finland tagit på sig i krisfonden EFSF kräver troligen ett nytt lagförslag. Den tolkningen lutar grundlagsutskottet mot. – Ordalydelsen lämnar onekligen mycket rum för tolkning, säger utskottsordföranden Johannes Koskinen.

Det var många riksdagsledamöter som satte kaffet i vrångstrupen då de häromdagen fick reda på att den lag som nyligen klubbats igenom om den tillfälliga europeiska stabiliseringsmekanismen, EFSF, kan ställa Finland till svars för till och med en dubbelt så stor summa som det fastslagna taket på 14 miljarder. Utöver garantierna på 14 miljarder har Finland nämligen ytterligare ansvar för räntekostnaderna, något som inte klart framgår av lagtexten eller motiveringarna till den.


Grundlagsutskottet har tagit upp ärendet på eget initiativ, och hörde i går experter om saken. Behandlingen fortsätter i början av november.


– Enligt de experter vi hört hittills motsvarar skrivningarna inte helt förpliktelserna. Riksdagen har tagit ställning för att 14 miljarder är det absoluta taket för Finlands ansvar, men enligt det internationella avtalet ingår dessutom räntekostnader för lånen. Det är troligt att det krävs ett nytt lagförslag där formuleringarna ändras och felen i motiveringarna rättas till, sade utskottsordförande Johannes Koskinen (SDP) efter grundlagsutskottets möte på fredagen.


Ramavtalet om EFSF är i kraft oberoende, men enligt Koskinen måste den nationella lagen antagligen preciseras. Exakt hur det ska ske vill Koskinen inte ta ställning till, men han betonar att det är viktigt att saken utreds grundligt.


– Det här är ett slags prejudikat. Dels är det viktigt att det ekonomiska ansvaret är klart definierat, och dels bör vi fundera över hur processen i riksdag och regering ska se ut i sådana här fall. Då de enskilda garantibesluten sedan når riksdagen är det bra att veta exakt hur man ska begå.


Centerns medlemmar i utskottet, Tapani Tölli och Markus Lohi, anser att oenigheten kring tolkningen är ett allvarligt juridiskt problem.


– Grundlagen förutsätter att maximibeloppet för en garanti beviljad av staten ska framgå i lag. I den lag som riksdagen godkänt anges maxbeloppet till 13,9 miljarder euro. Enligt den här grundlagstolkningen kan Finlands ansvar alltså under inga omständigheter överstiga den summan.