AFP PHOTO / ESA / STEPHANE CORVAJA"

GPS-konkurrenten Galileo sköts upp med rysk raket

De första satelliterna i Europas eget navigeringssystem har skjutits upp i rymden. Galileo blir exaktare än den amerikanska gps-navigeringen.På de två satelliterna finns även finsk teknologi: satelliternas flygprogram är tillverkat i Finland.

Europa har avfyrat sitt satellitnavigeringssystem Galileo genom att skicka upp de två första satelliterna från en raketbas i Franska Guyana i Sydamerika.
Galileo kommer att leverera mer exakta uppgifter om tid och position än de amerikanska och ryska konkurrenterna. Det europeiska systemet har en exakthet på upp till en meter, medan navigationsavvikelserna i amerikanska gps och ryska Glonass kan vara mellan tre och femton meter.
Galileo är ett gemensamt projekt mellan EU och Europeiska rymdorganisationen (ESA). Projektet har stötts och blötts ända sedan 1990-talet.
Det huvudsakliga målet med systemet är att bli oberoende av gps och Glonass. Gps byggdes från början för militära syften, men Galileo har grunden i civil användning.

Systemet kommer att fungera bättre i norra Europa, där gps inte är särskilt exakt, enligt ESA. I städer med hög bebyggelse är det vanligt att byggnader blockerar signaler från satelliter, men Galileo kommer inte att ha det här problemet.
Orsaken till de bättre egenskaperna är att satelliternas avfyrningsplats i Franska Guyana ligger endast fem grader från ekvatorn. Det här ger satelliterna en fördelaktigare omloppsbana än gps-satelliterna.
Mer än trafiknavigering
Satellitnavigeringen är ekonomiskt viktig. Europakommissionen bedömer att 6–7 procent av den europeiska bruttonationalprodukten – motsvarande omkring 800 miljarder euro per år – redan är beroende av satellitnavigation. Det mest kända användningsområdet är inom trafiknavigering, men det sträcker sig också exempelvis till banker som bestämmer tiden för globala finansiella transaktioner utgående från gps.
Systemet väntas också generera många arbetstillfällen.
Driftskostnaderna för Galileo väntas bli omkring 800 miljoner euro per år. Att starta upp projektet går på mer än fem miljarder euro.
Finländsk teknik
Satelliterna sköts upp med en Sojuzraket i går klockan 13.30 finsk tid. Det var meningen att de skulle ha skjutits upp redan i torsdags, men problem med raketens bränslesystem försenade starten.
Det är första gången den satellitanpassade ryska raketen Sojuz används utanför det forna Sovjetunionen.
Raketen släppte av de två satelliterna på en höjd av 23 222 kilometer. Satelliterna svävar ett varv runt jorden på fjorton timmar.
Ombord finns bland annat finländsk teknik. Satelliternas flygprogram har levererats av bolaget Space Systems Finland.
Men det är ännu många år tills vi kan börja förlita oss på Galileos positionering. Förutom gårdagens två satelliter ska ytterligare 28 satelliter skjutas upp fram till 2015. Systemet ska vara klart att ta i bruk 2019.

Källor: ESA, BBC, FNB